Els Premis Arc Iris de Lambda reconeixen les falles més diverses i reivindicatives

Els ninots d’una travesti nua i un tritó enamorat d’un príncep han destacat en l’edició d’enguany, que fa una menció especial a un monument dedicat al no binarisme

Escena guanyadora de la falla infantil Pobla de Valverde- II República Espanyola- Avinguda Tres Creus
Escena guanyadora de la falla infantil Pobla de Valverde- II República Espanyola- Avinguda Tres Creus / Lambda

El col·lectiu LGTBIQ+ Lambda ha atorgat els Premis Arc Iris 2023, que reconeixen el treball per a reflectir la diversitat sexual, de gènere i familiar en els monuments de les Falles de València. El jurat del guardó el conformen activistes, que han visitat els darrers dies les comissions que s'han presentat, que han fet una aposta per la visibilització de la dissidència sexoafectiva i de gènere durant les festes de Sant Josep.

Amb el lema "Igual i diferents" i la travestí Liz Dust com a figura central, la falla Palleter - Erudit Orellana ha sigut la guanyadora indiscutible d'aquesta edició. L'artista Raül Martínez, àlies Chuky, explicava a À Punt NTC que era conscient del punt transgressor que aporta la nuesa d'aquesta transformista, però que l'objectiu és "normalitzar un cos, una identitat de gènere, una identitat pura".

Pel que fa als monuments infantils, la falla La Puebla de Valverde - II República Espanyola - Avinguda de les Tres Creus ha rebut aquest guardó per l'escena d'un tritó —que recorda La Sireneta de Disney— enamorat d'un príncep. Aquesta comissió ha versionat i actualitzat els contes clàssics per a fer-los més inclusius, amb major diversitat familiar, funcional, de gènere o sexoafectiva. Aquests ninots, a més, compten amb pictogrames de lectura fàcils que els fan més accessibles.

Monument de la falla Enginyer Manuel Maese - Cristòbal Llorens
Monument de la falla Enginyer Manuel Maese - Cristòbal Llorens / Lambda

La representació d'identitats no binàries de la falla Enginyer Manuel Maese - Cristòbal Llorens ha sigut reconeguda amb una menció especial. Lambda, que ha remarcat que "un any més ha sigut difícil triar un únic monument guanyador", ha destacat que aquest s'haja dedicat per complet a la diversitat.

Cuba-Dénia dedica una ofrena floral al Titi

L'artista el Titi, icona queer valenciana, va ser un membre destacat de la falla Cuba-Dénia. El seu pas per la comissió, en la qual va estar molt involucrat, es recordarà aquest diumenge amb una ofrena floral per part de fallers i falleres al so de l'himne de València. Un dia abans, la falla Palleter - Erudit Orellana ha organitzat un espectable de cabaret que homenatja el llegat musical LGTBIQ+ valencià, del qual el Titi és un pilar fonamental. L'acte tindrà com a convidat especial Antonio Campos, conegut pel seu personatge la Margot.

També et pot interessar

stats