Les falles inclusives s’obrin pas en el món de la festa

“Paterna, ciutat inclusiva” i “Renàixer de la vida”, de Torrent, són dos projectes que donen visibilitat a les persones amb discapacitat

Falla "Paterna, ciutat inclusiva" i alguns dels seus creadors / À Punt NTC

Les falles inclusives van guanyant a poc a poc espai. Amb els lemes ‘Paterna, ciutat inclusiva’ i ‘Renàixer de la vida’, dues falles, una de Torrent i l'altra de Paterna (Horta) han volgut donar visiblitat enguany a la diversitat funcional.

“Paterna, ciutat inclusiva” és la falla municipal infantil de la ciutat, realitzada amb la col·laboració del patronat Francisco Esteve, entitat que dona suport a les persones amb discapacitat intel·lectual. El monument recrea edificis emblemàtics de la població que es podran identificar mitjançant pictogrames. “Està la torre de Paterna, el Calvari, l'Ajuntament...”, explica José Espinosa, artista faller responsable de l'obra.

No falta cap detall al monument; el centre està representat per un arbre de vareta i el color ha sigut afegit pels alumnes del patronat, que s'han repartit les responsabilitats. Per a Marian Ferrús, presidenta del patronat, el projecte “serveix per a sensibilitzar, fer-nos visibles i mostrar que la discapacitat està present en la comunitat”.

La regidora d'Inclusió Social de l'Ajuntament de Paterna, Isabel Segura, assenyalava que “gràcies a aquesta iniciativa i a la col·laboració del patronat, les persones amb discapacitat seran partícips de la seua pròpia representació en un dels monuments més importants de la nostra cultura”.

“Renàixer de la vida”, la falla inclusiva de Torrent

A pocs quilòmetres de distància, l’associació Adisto de Torrent fa més de vint anys que treballa amb persones amb discapacitats intel·lectuals i de desenvolupament. Aquests dies última els detalls d'una falla on participen les persones amb discapacitat de l'associació.

Utilitzaran com a figura central un cap gegant que una altra falla ha reciclat, mantenint encara més coherència amb el lema “Renàixer de la vida”. A més, cada integrant d'Adisto crearà el seu propi ninot en miniatura per a completar la falla. Des de l’associació s’ha animat a les famílies perquè tots i totes participen en la iniciativa, amb total llibertat per a escollir la temàtica.

Ens trobem davant d’exemples de falles que en poc temps desapareixeran devorades per les flames, però que ens ajuden a reflexionar i visualitzar un món cada vegada més just i igualitari.

També et pot interessar

stats