Una falla dona veu a les pacients oncològiques que decideixen no posar-se pròtesi

La figura central de la comissió García Lorca-Oltà de València és la d'una dona sense un pit

La figura de la falla García Lorca-Oltà de València és la d'una dona sense un pit / À Punt NTC

La figura central de la falla García Lorca-Oltà de València enguany és la d'una dona sense un pit, per a donar veu a aquelles pacients oncològiques que decideixen no posar-se pròtesi. La model ha sigut Cristina Gómez, a qui amb 30 anys li detectaren càncer de pit. Li escanejaren el cos i la resta és resultat de la intervenció de l'artista faller Raúl Martínez. 

“Intente normalitzar el meu cos sense una pròtesi. No sé si hui dia continuaré tota la meua vida amb aquest cos, però mentrestant vull que es represente aquest model de cos, que siga normal”, assegura Cristina. Pel que fa a l’artista faller, reconeix que és una peça atrevida i té un fort impacte visual. “La gent de lluny podrà veure la falla i s’hi podrà acostar per a veure-la”, apunta Raúl. 

Del duet conformat per un artista faller compromés amb la societat i de la voluntat d'una pacient de visibilitzar com vol ser representada, s'ha recreat un cos a mida. El que no s'esperava Cristina és que també havia de donar la cara: “És prou xocant i crec que serà molt dur cremar-la, per tot el que porta darrere”, afirma. 

Una volta plantada la falla, vora mig centenar de pacients oncològiques de tot Espanya es reuniran el 18 de març per a expressar que amb el pit reconstruït o sense pit, la decisió que prenguen és igualment legítima. 

També et pot interessar

stats