Ninots amb discapacitat que també tomben les barreres

El grup infantil de la falla Sant Vicent - Periodista Azzati representa l'afany de superació dels seus representants, amb paràlisi cerebral i diabetis

El ninot infantil que Sant Vicent-Periodista Azzati ha aportat a l'Exposició representa la història de superació de dos dels seus fallers / À Punt NTC

En l’Exposició del Ninot de València no sols hi ha crítica social o costumisme. També hi ha històries de superació, com la de Laira i Roque, dos germans fallers i que pateixen diabetis i paràlisi cerebral, respectivament. Ara el seu afany de superació, de tombar les barreres que imposa la societat, ha adoptat la forma de ninot i, amb el lema Digues capaç, la comissió Sant Vicent - Periodista Azzati vol valorar aquells menors que tenen unes capacitats diferents.

À Punt va acompanyar aquests dos germans a visitar l’exposició que, des de divendres, es pot visitar a la Ciutat de les Arts. Els va acompanyar a situar-se davant l’espill que suposa el ninot que l’artista Rubén Arcos ha fet inspirant-se en la parella de joves fallers.

Em van plantejar la possibilitat de fer feliços la fallera major i el germà i vaig dir... per què no? Rubén Arcos - Artista del monument infantil de Sant Vicent - Periodista Azzati

"No t’ho esperes. Quan el veus, dius "Ual·la"", admetia Roque davant el ninot de la comissió infantil de Sant Vicent - Periodista Azzati, que reprodueix el seu cas i el de la seua germana.

La comissió, coincidint amb el regnat de Laira, que enguany és la fallera major infantil, li va proposar la iniciativa a l’artista: "Em van plantejar la possibilitat de fer feliços la fallera major i el germà i vaig dir... Per què no?".

Laira té diabetis de tipus 1, i com el seu ninot, porta una bomba d’insulina: "La bomba em posa la insulina dins del cos, perquè el meu pàncrees no funciona. I la duc baix de les sinagües", aclaria la menuda.

El seu germà Roque va nàixer amb paràlisi cerebral i ara es mostra molt satisfet que un nino represente la seua història. "Està molt ambientat en la discapacitat, perquè jo vaig nàixer amb moltíssims problemes", admet al costat de la seua germana.

Laira remarca que les persones amb discapacitat "només necessiten un poc més d’ajuda per a fer algunes coses".

Santi, el president infantil d’aquesta cèntrica comissió, i a més cosí dels protagonistes, transforma el lema de la seua falleta en un missatge per a la infància: "M’agradaria que aprengueren a portar-se bé amb ells, sense bullying", matisa mentre recorre l’exposició amb els seus cosins.

Encara que caldrà esperar fins al març per a veure quin premi oficial s’emporta aquest monument integrador, del que no hi ha dubte és que el de la visió de la diversitat ja l’ha guanyat, i de sobres. 

També et pot interessar

stats