La sàtira política domina un any més l’Exposició del Ninot, amb protagonisme de Putin i la guerra d'Ucraïna

Pedro Sánchez, el rei emèrit Joan Carles i Joan Ribó repeteixen en diferents escenes

El rei emèrit Joan Carles I, Vladímir Putin i Pedro Sánchez, entre els protagonistes de l'Exposició del Ninot / EFE

La sàtira i la crítica política domina un any més l’Exposició del Ninot de València, a la qual s’han incorporat enguany com a novetat les figures dedicades a la guerra d'Ucraïna, Vladímir Putin i la pujada dels preus en una mostra que ja deixa arrere les mencions a la pandèmia. Entre els personatges polítics que acaparen els ninots, un any més, es troben el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; l’alcalde de València, Joan Ribó; la vicealcaldessa de la ciutat, Sandra Gómez, i el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana. 

La política local i autonòmica s'emporta bona part de la sàtira, amb les ja habituals crítiques als regidors i regidores de l'Ajuntament de València, amb el ja tradicional èmfasi cap al regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, però també sobre els regidors de Compromís Carlos Galiana i Pere Fuset, i la socialista Sandra Gómez.

Els artistes fallers han representat l'edil de Cultura Festiva en diversos dels ninots. Des d"Amor, jo et voldré igual, encara que te'n vages de la Junta", que li dedica en la figura de Javi Rico per a la comissió Illes Canàries - Dama d'Elx, fins a la "Fugida d'Egipte", que representen en el ninot de Joserra Lisarde per a Cadis - Mossén Femenia - Puerto Rico.

Joan Ribó i Sandra Gómez protagonitzen, nus, el ninot de la comissió Regne de València - Duc de Calàbria, de Sergio Musoles, dedicat a la capitalitat verda, en el qual "busquen vots" mentre intenten "menjar-se la pometa per a fer-li a l'altre la desfeta convertint-lo en subaltern". Tot això, mentre els observa una serp que es mostra "inquieta" quan "veu les enquestes de la dreta".

La política autonòmica queda absent: cap menció a Puig ni Oltra

La política autonòmica és la que passa més desapercebuda enguany, sense cap menció enguany per al president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ja exvicepresidenta Mónica Oltra, que en anys anteriors acaparaven infinitat de ninots. Tampoc hi ha cap figura en aquesta ocasió dedicada a representants polítics del PP i Ciutadans, mentre que per a Vox hi ha un únic ninot dins d’una caixa de música de Banyuls & Ruiz per a la falla Doctor Gil i Morte - Vila Berberà.

Sí que té ninot el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, vestit de sevillana en el "Tablao flamenc La Moncloa", una obra de Manuel Martínez Reig per a la comissió Mestre Rodrigo - General Avilés.

Fora de la política, l’Exposició del Ninot deixa arrere la pandèmia i recupera els temes més socials i televisius, com mencions al programa Masterchef, a la sèrie Game of Thrones o l'escriptor Màxim Huerta com a dependent d'una oficina de Turisme de la Comunitat Valenciana.

Entre l'àmplia varietat de personatges reflectits en els ninots, també apareix el rei Joan Carles caracteritzat de membre d'una estudiantina, damunt de sacs de diners i de bitllets de 500 euros, una creació de l'artesà Vicente Herrando per a la falla Barri de Sant Isidre.

En la modalitat infantil, destaca el ninot de Ceballos&Sanabria per a la comissió Plaça de la Reina - Pau - Sant Vicent, dedicat a la Mare de Déu dels Desemparats pel centenari de la Coronació, i el de Mario Pérez per a Duc de Gaeta - La Pobla de Farnals, que representa l’estoreta velleta, el "punt d'inici de les Falles", tots dos en Secció Especial.

També et pot interessar

stats