El BCE apuja mig punt els tipus d'interés, que se situen en el 3%, i n'anuncia una altra per a març

És la cinquena pujada consecutiva i la presidenta del Banc Central ha avançat que s'apujarà un 0,5% més el mes de març

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, aquest dijous a Frankfurt
La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, aquest dijous a Frankfurt / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de febrer 2023 - 14:30 Actualitzat: 03 de febrer 2023 - 09:38

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit elevar els tipus d'interés en 50 punts bàsics, de manera que el tipus d'interés per a les seues operacions de refinançament se situarà en el 3%, mentre que la taxa de depòsit aconseguirà el 2,50% i la de facilitat de préstec, el 3,25%.

Així mateix, ha avançat que, en vista de les pressions sobre la inflació subjacent, "preveu augmentar els tipus d'interés altres 50 punts bàsics a la pròxima reunió de política monetària de març", elevant llavors la taxa de referència al 3,50%, i posteriorment avaluarà la senda futura de la política monetària.

Amb aquesta cinquena pujada consecutiva del preu dels diners, que es va situar al nivell més alt a finals del 2008, el BCE no dona mostres de relaxació en la normalització de la política monetària, després de la pujada d'altres 50 punts bàsics al desembre i els dos increments de 75 punts bàsics escomesos a les reunions d'octubre i setembre, després d'una pujada inicial de mig punt percentual el juliol del 2022.

La decisió del BCE arriba un dia després de fer-se públic que la taxa d'inflació interanual de l'eurozona es va moderar el gener per tercer mes consecutiu en relaxar-se al 8,5%, set dècimes per davall del 9,2% de desembre i al nivell més baix des de maig del 2022, abans que el banc central començara a apujar els tipus.

Així mateix, el Comité Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglés) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va decidir ahir una pujada dels tipus d'interés de 25 punts bàsics, fins a situar-los en un rang objectiu d'entre el 4,50% i el 4,75%.

En la roda de premsa posterior, el president de la Fed, Jerome Powell, va indicar que serà necessari continuar apujant els tipus per a contindre la inflació, encara que va delimitar el full de ruta del banc central estatunidenc a "un parell de pujades més".

L'economia europea pateix, però esquiva la recessió per ara

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha explicat durant la roda de premsa en què ha anunciat la nova pujada de tipus que l'economia de la zona de l'euro va créixer un 0,1% el quart trimestre del 2022. Lagarde ha remarcat que es tracta d'una notable desacceleració des de mitjan 2022 de l'activitat econòmica, que continuarà feble a curt termini.

No obstant això, ha valorat el fet que l'economia no estiga en terreny negatiu i haja esquivat la recessió tècnica de moment. "Els riscos per a les perspectives del creixement econòmic estan més equilibrats", segons el BCE.

"L'economia ha mostrat una capacitat de resistència major de l'esperada i hauria de recuperar-se en els pròxims trimestres", ha remarcat Lagarde. Tot i això, s'ha mostrat cauta. "La guerra injustificada de Rússia contra Ucraïna i el seu poble continua sent un important risc a la baixa per a l'economia i podria tornar a pressionar a l'alça els costos de l'energia i dels aliments", ha advertit.

També et pot interessar

stats