Entrar en la ment de Sorolla o dins d'uns pastissos: les falles experimentals guanyen espai a València

Entre les propostes d’enguany en trobem una que ens permet endinsar-nos en la ment de Sorolla i una altra que es pot tocar i olorar

Falla plaça de la Reina, Pau i Sant Vicent, 'Tio Pep' / @FallaTioPep

Endinsar-nos en la ment de Sorolla i visitar una falla que es pot tocar i olorar: són algunes de les falles experimentals que podem visitar aquest cap de setmana a València. Són propostes que busquen trencar i oferir noves experiències als curiosos que s'hi acosten.

És el cas de la falla Plaça de la Reina - Pau - Sant Vicent, també coneguda com la falla Tio Pep, que ens ofereix l’oportunitat d’endinsar-nos en el cap del pintor que millor va captar la mar Mediterrània: Joaquim Sorolla. El cap de l’artista, conjugat amb el fons de postal del Micalet, regna a la plaça. Els visitants que passen per allí tindran l’oportunitat “d’entrar-hi i veure com és per dins”, assegura Víctor Prado, de la comissió de la falla.

Tampoc combrega amb el classicisme, ni estètic ni conceptual, la proposta de la comissió Lepant – Guillem de Castro: Adorno, Nietzsche i Zambrano són alguns dels caps dels pensadors i filòsofs que s’exposen en la falla. Anna Ruiz, l’artista a càrrec del monument, explica que ha fet “una biblioteca de referents que ha anat conformant al llarg dels anys”.

La proposta més gastronòmica ens arriba en forma de pastís gegant: és la falla Castellfabib - Marqués de Sant Joan, un monument que es pot tocar i olorar. Al pastís li falta una porció, que trobem a pocs metres, representada per la falla infantil. “He usat tela en aquest projecte perquè és, junt amb la fusta, el material primigeni de les falles”, explica Reyes Pe, artista creadora de la falla. “Estem tornant al passat i fent art contemporani al carrer”, afegeix.

En darrer lloc, la falla Universitat Vella - Plaça del Patriarca, que ha quedat sisena per votació popular, representa la invisibilitat de les malalties mentals. Hi podem veure el cap d'una dona amb un gran monyo multicolor. “Els cabells estan fets d’espart i els vestits, fets de trossets de tela de vestit de fallera”, explica la presidenta de la falla. Una proposta que defén el dret a perdre l'enteniment.

També et pot interessar

stats