Com afecta el foc i el fum de les Falles l’aire que respirem?

Aquest diumenge, dia de Sant Josep, cremaran al voltant de 770 monuments a la ciutat de València

Una falla en flames durant la Cremà / À Punt NTC

Dia de Sant Josep, últim dia de Falles i això significa que a la ciutat de València cremaran al voltant de 770 monuments fallers. Tota aquesta combustió genera inevitablement un efecte en l’atmosfera, però, quines repercussions té i com afecta l’aire que respirem?

A tothom li agrada l’olor de pólvora, però els més experts asseguren que no és recomanable respirar-la. “Especialment, han de tenir cura les persones amb problemes respiratoris”, assegura José Vicente Miró, subdirector general de Qualitat i Educació Ambiental de la Conselleria d’Emergència Climàtica.

Però el moment en què s'origina més fum de totes les festes és en la Cremà. Entre les nou i les dotze de la nit tots els monuments fallers es converteixen en cendra, moment de màxima combustió. “L'aspecte positiu és que les falles es cremen de nit, en un moment que bufa el vent i la brisa de terra s’allunya per damunt de la mar i es dispersa”, explica Miró.

"Malauradament, aquest diumenge no es donaran les millors condicions per a la dispersió", assegura el meteoròleg d'À Punt NTC, Joan Carles Fortea. "Tindrem justament un canvi de direcció en el vent, que de vesprada estarà bufant de llevant i a partir de la mitjanit bufarà entre tramuntana i mestral amb ratxes moderades, però que no seran fortes", conclou.

També et pot interessar

stats