Comencen les obres de la gigafactoria de bateries de Sagunt

Un projecte que generarà milers de llocs de treball i que ha alçat tanta expectació com polèmica

Terrenys del parc industrial de Sagunt on s'instal·larà la gigafactoria de bateries
Terrenys del parc industrial de Sagunt on s'instal·larà la gigafactoria de bateries / À Punt NTC
À Punt NTC
Paula García @apuntnoticies
17 de març 2023 - 06:34 Actualitzat: 17 de març 2023 - 08:13

Quasi un any després que Volkswagen anunciara que construirà la gigafactoria de bateries a Sagunt (Camp de Morvedre), aquest divendres a partir de les 11:00 hores es col·locarà la primera pedra de la planta en un acte presidit pel rei Felip VI, al qual assistiran, entre altres, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez. 

La primera pedra és la conseqüència d'un any d’intens treball per a preparar-ho tot. Mesos, a més, no exempts de sobresalts. De fet, a l'octubre de 2022 va haver-hi un parell de setmanes de tensió en les quals semblava que el projecte perillava, ja que la multinacional alemanya va amenaçar de fer-se enrere amb el projecte si el govern espanyol no els donava més ajudes. L'amenaça va provocar una ràpida reacció dels responsables polítics autonòmics i també del govern i l’empresa va confirmar finalment al Ministeri d'Indústria que acceptava els 397,3 milions d'euros preassignats en el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del vehicle elèctric i connectat (Perte VEC) i que el projecte seguia endavant.

El projecte industrial ha alçat molta expectació, per la inversió que implica, la quantitat de treballs que generarà i per tota la indústria que atraurà. Segons els càlculs inicials, la planta de bateries generarà 3.000 llocs de treball directes i 12.000 indirectes, tot i que més endavant Volkswagen va augmentar la xifra d’ocupació directa a 4.200 llocs de treball, i la indirecta a 27.000. Davant aquestes previsions, l’àmbit formatiu valencià ja ha començat a preparar els seus futurs treballadors i treballadores

De fet, s’ha posat en marxa la construcció d’un centre de formació ad hoc per a la futura gigafactoria. El CIPF Campus Battery, que tindrà capacitat per a 400 estudiants i oferirà diversos tipus de titulacions principalment basades en l'FP dual.

Així mateix, a banda la formació, la planta de bateries ha renovat les esperances d'una reconversió industrial a la Comunitat Valenciana, ja que la futura fàbrica ocuparà 5,6 milions de metres quadrats de sòl amb infraestructures estratègiques i una forta inversió.

Però el projecte tampoc no ha estat exempt de polèmiques. Per un costat per la gran dimensió la de la planta d’energia fotovoltaica que està previst que subministre el 20% de l’energia a la fàbrica, que ha sigut rebutjada per l’Ajuntament de Sagunt adduint que no comptaven que ocupara un espai tan gran i que tindrà “un alt impacte al territori”. Es projecta sobre una zona agrícola que en bona part està en plena producció. Finalment, la planta fotovoltaica es construirà en diverses ubicacions i no en una sola, com inicialment es va plantejar.

Una altra polèmica que s’ha generat al voltant de la gigafactoria és la dels expropiats dels terrenys de Parc Sagunt II, una superfície d'1,3 milions de metres quadrats on es construirà la fàbrica. Aquest mateix dijous de matí els propietaris dels terrenys que s’han d’expropiar s'ha concentrat a la plaça de Sant Joan de Ribera, davant de l'Ajuntament de Puçol (Horta Nord) en protesta per l’“espoliació” i el “maltractament” de les administracions. Els manifestants, que compten amb el suport de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) i de la Unió Llauradora i Ramadera, denuncien que l’administració rebutja el preu just marcat pel jurat provincial d'expropiació i han portat el procés als tribunals per a “pagar menys i més tard”.

També et pot interessar

stats