Volkswagen eleva a 4.500 milions d’euros la inversió prevista a Sagunt i a 4.200 els llocs de treball directes

La multinacional estima també al voltant de 27.000 llocs de treball indirectes i 11.000 més induïts

Volkswagen eleva a 4.500 milions d’euros la inversió prevista a Sagunt / À Punt NTC

Volkswagen multiplica l'aposta prevista a Sagunt. L'empresa Power HoldCo, del grup Volkswagen, preveu una inversió total de 4.500 milions d'euros en la gigafactoria de bateries de Sagunt (Camp de Morvedre) i la creació de vora 4.200 llocs de treball directes, el 92% d'ells personal de producció i la resta de direcció i administració. Així es recull en el document de consulta pública de la iniciativa industrial presentat per a la seua declaració com a Projecte Territorial Estratègic (PTE) davant la Conselleria de Política Territorial.

Fins ara la multinacional havia defensat que la inversió a la gigafactoria rondaria els 3.000 milions d'euros i que crearia 3.000 llocs de treball directes. Ara detalla que en una primera fase, durant la construcció de la planta, el muntatge de maquinària i la posada en marxa de la factoria, l'ocupació temporal ascendiria a 8.900 llocs directes i 10.200 indirectes de mitjana anual. Ja posteriorment, en la fase de producció, l'ocupació s'aproximaria a 4.200 llocs directes, 3.000 d'ells només en la fase de desenvolupament.

D’aquesta manera, la Generalitat inicia ja la tramitació administrativa de la gigafactoria de bateries per a vehicles elèctrics que Volkswagen construirà a Sagunt amb l'obertura de la consulta pública, l'objectiu de la qual és agilitzar els terminis gràcies al mecanisme urbanístic del PTE.

A partir d'aquest divendres, i fins al 12 de desembre, es podrà consultar i presentar al·legacions a la iniciativa de Power HoldCo, i també es donarà audiència pública als municipis afectats. Amb el resultat d'aquest procés, el departament que dirigeix Rebeca Torró emetrà un informe d'adequació que s'elevarà al Consell per a l'aprovació.

La inversió total estimada se situa al voltant dels 4.500 milions d'euros en 2023-2026 i en els anys successius. L'impacte directe de la gigafactoria en el valor afegit industrial de la Comunitat Valenciana serà de 650 milions, amb el 100% de la producció prevista.

La productivitat en termes d'ocupació seria d'uns 150.000 euros per treballador, pràcticament el doble de la ràtio actual en el sector de l'automoció, i l'efecte indirecte sobre el valor afegit industrial oscil·laria entre 663 i 722 milions.

La gigafactoria també tindrà un impacte significatiu en les hisendes autonòmica i central, especialment sobre l'IVA, l'IRPF, l'impost de societats i els relacionats amb l'increment de l'activitat immobiliària en la zona.

A més de les ocupacions directes i estables, s'estimen uns 27.000 llocs de treball indirectes (en els sectors de metal·lúrgia i productes metàl·lics, productes químics, maquinària i equip i reparació i instal·lació de maquinària) i 11.000 induïts. Existeix un compromís d'aplicar polítiques d'igualtat d'oportunitats entre els empleats i programes de conciliació, així com programes en favor de la diversitat.

Impacte en l’economia valenciana

Cal esperar la implantació de proveïdors en localitzacions pròximes per a consolidar un conglomerat industrial d'automoció elèctrica i sostenible, segons el document, que recull també la bona situació de Sagunt, en l'eix del corredor mediterrani i el cantabricoaragonés, per a captar trànsit de mercaderies. En total, unes 400.000 tones anuals en les quals el ferrocarril haurà de ser protagonista.

Ja es treballa en iniciatives com la construcció d'un centre de formació lligat a la gigafactoria, amb una inversió prevista de quinze milions d'euros, per a oferir estudis alineats amb les matèries que siguen necessàries. Així mateix, existeix un compromís d'instal·lar una unitat de recuperació i reciclatge de dissolvents del tipus NMP amb una eficiència del 90% i de reutilitzar la ferralla en el procés de producció.

També et pot interessar

stats