Les xifres de la megaplanta de Volkswagen a Sagunt

S'hi destinaran 160 milions consignats en el Perte, cent milions extra pactats per la multinacional amb el govern, i la Generalitat aportarà 46 milions més

Presentació de la gigafactoria de Volkswagen a Salzgitter, Alemanya
Presentació de la gigafactoria de Volkswagen a Salzgitter, Alemanya / Fabrizio Bensch (Reuters)

Volkswagen ha decidit tirar avant amb la construcció de la gigafactoria de bateries elèctriques planificada a Sagunt i ha acceptat la resolució del Perte del vehicle elèctric (VEC), que li assigna quasi 400 milions d'euros per a escometre els diversos projectes inclosos en el pla d'electrificació que vol impulsar la multinacional. 

Una de les iniciatives contemplades és la nova megaplanta projectada al Parc Sagunt II, una de les sis que el consorci alemany —en què està també la firma espanyola Seat— té previst posar en marxa partir del 2026.

A més a més, el Consell ha pressupostat, en els comptes de 2023, prop de 46 milions per a facilitar la instal·lació de la planta de bateries. La inversió es destinarà a la compra de sòl empresarial, al desenvolupament d'infraestructures i a la posada en marxa d'actuacions formatives en automoció orientades a impulsar l'arribada del grup automobilístic. Repassem les principals xifres que comporta:

Estimació d'ajudes públiques que rebrà la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt
Estimació d'ajudes públiques que rebrà la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt / À Punt NTC
  • 3.000 milions d'euros. El volum total de diners que mobilitzarà Volkswagen per a erigir la gigafactoria de bateries elèctriques de Sagunt, entre fons públics i privats. 
  • 397 milions d'euros. La quantitat adjudicada per al projecte de Volkswagen en el Perte VEC, un 45% de les ajudes totals. D'aquesta quantia, que es finança amb fons europeus, 160 milions es destinaran específicament a la nova megaplanta, el projecte estrela.
  • 260 milions d'euros. La xifra de diners públics que es destinaran, com a mínim, a construir la gigafactoria. És el resultat de sumar els 160 milions consignats en el Perte i els vora 100 milions extra que ha pactat la multinacional amb el govern espanyol. A més, la Generalitat també s'ha compromés a oferir subvencions a través de diferents plans i ajudes territorials. El president, Ximo Puig, no ha volgut concretar una quantia exacta, però sí que ha confirmat que els pressupostos autonòmics del 2023 comporten una injecció de més de 40 milions destinats a inversions vinculades amb la nova fàbrica de Sagunt. I a això cal afegir l'aportació anual del govern valencià, semblant a la que rep Ford (20 milions) i que anirà evolucionant segons els projectes, ha explicat Puig.
  • 15.000 llocs de treball. La nova gigafactoria crearà 3.000 noves ocupacions directes i altres 12.000 de caràcter indirecte. 
  • 5 milions d’euros. Els fons es destinaran a la compra d'una parcel·la en Parc Sagunt on se situarà un ‘Training Center’ orientat a la formació de joves perquè posteriorment puguen treballar en empreses de fabricació de bateries de vehicles elèctrics. 
  • 3,8 milions d’euros. Línia nominativa per a la firma de bateries Power Holdco, per a la realització d'actuacions formatives que impulsen la qualificació de capital humà i faciliten la inserció laboral.
  • 12 milions d’euros. Es tracta de la Transferència a Espais Econòmics Empresarials (EEE) per a assumir part del cost de la construcció d'infraestructures generals per a la posada en marxa de noves zones del parc.
  • 25 milions d’euros. Com a préstec a EEE amb la finalitat de fer front a necessitats de liquiditat immediates donada la ràpida evolució de la posada en marxa del parc. A aquesta quantitat, caldrà afegir altres 25 milions d’euros que té pressupostats Sepides.

També et pot interessar

stats