L'Ajuntament de Sagunt rebutja la planta fotovoltaica que nodrirà la gigafactoria de Volkswagen

L'informe, aprovat dilluns per la Junta de Govern Local, no és vinculant

Els llauradors de Sagunt asseguren que la planta fotovoltaica de la gigafactoria de Sagunt no és viable / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de desembre 2022 - 18:03 Actualitzat: 06 de desembre 2022 - 12:25

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre) ha aprovat dilluns, en sessió extraordinària, traslladar a la Conselleria de Transició Ecològica un informe tècnic de l'àrea municipal d'Urbanisme sobre el Projecte Territorial Estratègic (PTE) de la Gigafactoria de Volkswagen a Parc Sagunt II, que dona el vistiplau a la instal·lació de la fàbrica, però es mostra desfavorable a la planta fotovoltaica associada al projecte. L'equip de govern de l'Ajuntament de Sagunt està format pel PSPV, Compromís i EUPV. La planta fotovoltaica aportarà inicialment el 20% de l'electricitat que necessita la futura gigafactoria de Volkswagen.

Segons han explicat fonts del govern municipal, l'informe s'emmarca en el període d'al·legacions obert per a l'aprovació del PTE, l'instrument urbanístic que preveu la instal·lació de plantes solars lligades al pla de la gigafactoria. La Regidoria d'Urbanisme, en un informe que signen el responsable tècnic i el regidor de l'àrea (Compromís), s'ha mostrat en contra d'aquesta part del pla "per l'alt impacte al territori".

L'executiu municipal ha remarcat que "el posicionament l'ha establit el departament d'Urbanisme" segons criteris tècnics, no la Junta de Govern Local, que amb l'aprovació només "reconeix l'existència" del document i en dona trasllat a la Conselleria perquè "tinga en compte" les observacions, però no expressa la pròpia posició. En aquest sentit, les mateixes fonts recalquen que l'informe no és preceptiu i que, per ser de naturalesa tècnica, el govern local "no té més marge de maniobra" que "informar" de les conclusions tècniques a l'administració autonòmica.

Terreny d'alt valor agrològic i en producció

Per la seua part, el grup d'EUPV ha mostrat suport a la gigafactoria, però ha advertit de "l'enorme impacte" de la instal·lació fotovoltaica, que "no aporta res positiu" i "suposa la destrucció de quasi quatre milions de metres quadrats de terreny catalogat com d'alt valor agrològic i, a més, en producció", ha criticat en un comunicat.

EUPV ha recalcat que la instal·lació "no és una condició dels fons del Perte", "suposa una mínima part del consum total d'energia necessari per a la gigafactoria" i és "absolutament innecessària" dins del projecte, perquè "només aporta impactes negatius en el territori". "La decisió és absolutament arbitrària i únicament de caràcter econòmic, un negoci redó per a Iberdrola, que no té res a veure amb el concepte de transició ecològica", ha asseverat.

"Exigirem al govern valencià que prenga les mesures oportunes per a garantir la instal·lació d'aquest projecte industrial tan positiu per a la nostra ciutat sense la instal·lació de la macroplanta fotovoltaica", ha assenyalat la formació.

Isaura Navarro aposta per escoltar els ajuntaments

A pregunta d'À Punt NTC, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha dit que no es poden fer grans plantes fotovoltaiques sense escoltar els municipis afectats.

Una polèmica que arranca a l'agost

Les grans necessitats de sòl de la planta fotovoltaica prevista per a alimentar d'energia la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt van provocar, de fet, a l'agost la primera polèmica al voltant del projecte. La gigafactoria ocuparà una superfície de 200 hectàrees. A més, cal sumar-hi la instal·lació de la planta solar fotovoltaica per a subministrar energia elèctrica a les diverses plantes de fabricació i els proveïdors, amb una superfície aproximada de 250 hectàrees.

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sagunt, Josep Francesc Fernández, de Compromís, va explicar ja en aquest moment que els terrenys afectats per aquest projecte estan en una zona saturada i de gran capacitat agrològica. Finalment, es va decidir dividir la planta en diverses parcel·les.

Els llauradors, en contra del projecte

La planta fotovoltaica en qüestió afectarà unes tres mil fanecades, que es tradueixen en uns 150.000 arbres, molts dels quals en plena producció. En concret, la instal·lació sobre el pla s'ha trossejat en dues parts: una a la partida de Gausa, en una extensió de 50 hectàrees i una altra, a la partida de Montíber, en 200 hectàrees, a quatre quilòmetres de la gigafactoria i a la part de dalt de la carretera de Canet d'en Berenguer.

Antonio Martínez, vicepresident de la Comunitat de Regants de Sagunt i un dels llauradors afectats, ha explicat que "estem parlant de destruir la zona de més reg que tenim hui, ja que al regadiu del terme de Sagunt es perdran més de 10.000 fanecades de terreny. Per a mi, inviable", ha assegurat.

Per la seua banda, el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sagunt, ha explicat que hi ha alternatives, com que "la gigafactoria s'alimentara d'energia renovable, però procedent d'altres territoris, on l'impacte siga molt menor". Martínez ha recalcat que estan a favor de la fàbrica, però no de la instal·lació de les fotovoltaiques "en aquestes proporcions".

També et pot interessar

stats