Polèmica a Sagunt per les dimensions de la planta fotovoltaica que alimentarà la gifactoria de Volkswagen

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament, Josep Francesc Fernández, de Compromís, remarca la forta afectació del projecte i demana mesures de compensació

Terrenys sobre els que se projecta la gigafactoria de Volkswagen
Terrenys sobre els quals es projecta la gigafactoria de Volkswagen / Ajuntament de Sagunt

Les grans necessitats de sòl de la planta fotovoltaica prevista per a alimentar d'energia la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt han provocat la primera polèmica al voltant del projecte. El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sagunt, Josep Francesc Fernández, de Compromís, ha posat l'accent en la forta afectació del projecte i demana al Consell mesures de compensació ambientals. L'Ajuntament de Sagunt, al Camp de Morvedre, està governat pel PSPV-PSOE en coalició amb Compromís.

La gigafactoria ocuparà una superfície de 200 hectàrees. A més, cal sumar-hi la instal·lació de la planta solar fotovoltaica per a subministrar energia elèctrica a les diverses plantes de fabricació i els proveïdors, amb una superfície aproximada de 250 hectàrees. Fernández ha explicat que l'Ajuntament "no preveia inicialment que la gigafactoria s'acompanyara d'una planta d'aquestes característiques, una condició pactada en la negociació entre la Generalitat Valenciana i PowerCo, la nova empresa de bateries del Grup Volkswagen".

El regidor considera que els terrenys afectats per aquest projecte estan en una zona saturada i de gran capacitat agrològica. Per aquest motiu, ha sol·licitat a la Generalitat la implantació de mesures ambientals "compensatòries" en els corredors entre la serra de la Calderona i la serra d'Espadà, en el riu Palància i en la marjal dels Moros. "Pensem que una macroplanta d'aquestes característiques, a més de la gigafactoria, suposa la desaparició de centenars de milers d'arbres, i per tant, això necessita mesures compensatòries", ha manifestat.

D'altra banda, Fernández també ha advertit als propietaris de terres al llarg de tot el terme municipal perquè "no facen transaccions de les seues parcel·les mentre no estiga definitivament delimitat l'àmbit de les plantes, ja que no s'han definit encara les superfícies que seran afectades". L'objectiu és "evitar que hi haja processos especulatius com els que s'han donat ja en altres casos".

El responsable d'Urbanisme de Sagunt ha incidit que pot donar-se el cas que apareguen compradors que oferisquen ara un preu de mercat actual "bastant inferior al que seria desitjable", per a després "aprofitar-se de les expropiacions, que tenen un preu sensiblement superior". Segons ha avisat, "és importantíssim que els agricultors no venguen en aquests moments les seues propietats".

L'edil assegura que des d'Urbanisme es col·labora per a agilitar tots els tràmits per a la instal·lació de la gigafactoria. "El nostre objectiu és millorar les condicions del parc industrial i sobretot preservar l'interés general", ha recalcat.

Què implica una grandària de 250 hectàrees? 

Per a fer-se una idea més aproximada del que suposen 250 hectàrees, aquesta superfície equival a la suma de tot el que ocupen el barri de Russafa de València, que fa uns 900.000 metres quadrats; el campus de la Universitat Jaume I de Castelló, de 750.000; el Parc Natural del Penyal d'Ifac, de 470.000, i la terminal de l'aeroport d'Alacant-Elx, de 333.000.  

Donades aquestes dimensions, la Regidoria d'Urbanisme de Sagunt, que ocupa Compromís, prepara al·legacions. També els llauradors de la zona denuncien moviments especulatius.

Planta fotovoltaica de Sagunt
Planta fotovoltaica de Sagunt / À Punt NTC

Un projecte que avança

Mentrestant, el passat mes de juliol Espais Econòmics Empresarials, una societat participada al 50% per la Generalitat i Sepides, va acabar la fase d'expropiació del sòl on s'ubicarà la gigafactoria de bateries que instal·larà Volkswagen. Amb això, l’empresa que gestiona Parc Sagunt passava a ser la titular de 5,6 quilòmetres quadrats, amb una inversió que supera els 80 milions d'euros.

De les 1.414 finques necessàries, 282 eren titularitat de l'administració, amb una superfície d'1,3 quilòmetres quadrats, i la resta han sigut expropiades. 

Dividir en diverses zones

Preguntat pel tema, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha defensat les intencions de Fernández. Ribó ha explicat que el que planteja l'edil de Sagunt és que la planta fotovoltaica "no destruïsca determinades zones agrícoles" i que s'estudie la possibilitat de dividir-la en diverses zones, així com "que ningú vinga amb processos especulatius". "En cap moment es va en contra de la gigafactoria", ha recalcat, i ha recordat que Sagunt és una zona amb un gran terreny agrícola.

L'alcalde de València ha afegit també que la instal·lació de la gigafactoria ha de seguir un "procés cautelós", sense negar que és "imprescindible" tant aquesta inversió pel seu impacte en l'ocupació com la fotovoltaica per la necessitat d'energia. Això sí, ha insistit que es faça de manera responsable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient i amb els agricultors.

També et pot interessar

stats