El Consell firma amb Volkswagen el conveni per a desenvolupar la gigafactoria de Sagunt

La planta suposarà una inversió de més de 3.000 milions d'euros i crearà més de 3.000 llocs de treball directes i entre 10.000 i 12.000 d'indirectes

Terrenys parc Sagunt
Terrenys parc Sagunt / Europa Press

La gigafactoria està a partir d'aquest dijous un poc més a prop. La Generalitat, a través d'Espais Econòmics Empresarials SL, i Power Holdco Spain SA, en representació de Volkswagen Group, firmen aquest matí un conveni de col·laboració per al desenvolupament de la planta de fabricació de bateries per a vehicles elèctrics en Parc Sagunt II, al Camp de Morvedre.

El Consell va autoritzar a finals del passat mes de maig la firma d'aquest conveni. En aquell moment, va recordar que el projecte està subjecte a l'aprovació del Perte del vehicle elèctric i connectat. En l'acord la Generalitat es compromet a l'agilització i l'aprovació de tots els tràmits necessaris perquè el grup empresarial puga començar les obres de la planta a la fi de 2022 i iniciar-ne l'activitat en 2026.

El grup Volkswagen i SEAT, SA han presentat aquest dimecres el projecte Fast Forward, amb el qual opten a les ajudes europees previstes pel govern per a l'electrificació (Perte) i dins del qual hi ha prevista la construcció d'una factoria de bateries elèctriques a Sagunt (Camp de Morvedre). El projecte de Volkswagen compta amb la col·laboració de 62 empreses (el 61% de les quals són pimes) d'onze comunitats autònomes, entre elles dues valencianes.

A través d'aquest conveni s'acorden els requisits tècnics de la planta, els processos administratius, els plans ambientals i urbanístics i els requeriments legals necessaris per a posar-la en marxa; així com el suport addicional que la Generalitat oferirà en matèria formativa i econòmica i la col·laboració en aquelles negociacions o tràmits que no en siguen responsabilitat directa.

La gigafactoria ocuparà una superfície de 200 hectàrees. A més, cal sumar-hi la instal·lació de la planta solar fotovoltaica per a subministrar energia elèctrica a les diverses plantes de fabricació i els proveïdors, amb una superfície aproximada de 250 hectàrees. Al seu moment, el Consell va deixar clar que des de la Generalitat es garantirà tota la urbanització de la zona, amb els serveis i les infraestructures necessaris per al funcionament correcte de la planta (logística, subministraments, accessos, aparcaments, etc.). S'hi treballarà en els pròxims anys perquè la planta principal i els seus parcs de proveïdors puguen començar a treballar amb tots els serveis necessaris al començament del 2026.

A més, en considerar-se aquest projecte com un projecte d'inversió estratègica sostenible (PIES), les obres de construcció de les plantes incloses en aquest projecte es podran començar a executar de manera immediata una vegada que siguen propietat del Grup Volkswagen, de manera paral·lela al procés d'urbanització que durà a terme la Generalitat.

També et pot interessar

stats