Puig anuncia que la filial de Volkswagen comprarà abans del 2023 el terreny en Parc Sagunt II on es construirà la gigafactoria

El president de la Generalitat assegura que l'objectiu és que tots els tràmits i procediments administratius es resolguen "de la manera més ràpida possible"

Simulació de la futura planta de bateries de Volkswagen a Salzgitter (Alemanya)
Simulació de la futura planta de bateries de Volkswagen a Salzgitter (Alemanya) / Volkswagen AG

La nova gigafactoria de bateries per a vehicles elèctrics planificada pel Grup Volkswagen a Sagunt avança en els tràmits burocràtics per a poder fer-se realitat. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat durant la sessió de control a les Corts aquest dimecres que Power Holdco, la filial del consorci alemany que s'encarregarà de construir la planta, comprarà a Espais Económics Empresarials, propietària de Parc Sagunt II, els terrenys on s'ubicaran les instal·lacions abans que acabe el 2022. L'objectiu, ha remarcat, és poder començar les obres dins dels terminis previstos per la companyia, que en la presentació del projecte es van fixar per al primer trimestre del 2023, i que la planta estiga acabada el 2026.

El mandatari ha contestat amb aquest anunci les crítiques de la síndica del PP valencià, María José Catalá, que ha acusat el govern valencià d'inacció en la situació econòmica actual, marcada per la inflació desbocada dels preus i la crisi energètica. "Ahir acceptació del Perte, hui la publicació del projecte estratègic territorial, això no li pareix eficaç?", li ha dit. 

La Generalitat ha començat aquest mateix dijous, l'endemà de la confirmació per part de Volkswagen que el projecte de la gigafactoria segueix en peu, la tramitació administrativa per a poder implantar en el territori les instal·lacions. Així, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana ha publicat la sol·licitud de l’empresa de declarar la inversió com a projecte territorial estratègic (PTE), que s'obri a consulta pública. Puig ha assegurat que la voluntat del Consell és aprovar aquest mecanisme per tal que tots els procediments es resolguen "de la manera més ràpida possible". 

A partir d'aquest divendres, i fins al 12 de desembre, es podrà consultar la iniciativa presentada per l'empresa Power Holdco per a l'obtenció de la qualificació com a PTE a Sagunt i presentar-hi al·legacions. Aquesta figura està contemplada en la legislació urbanística valenciana per a indústries d'alt component tecnològic i innovador i s'inicia, una vegada que s'ha rebut la documentació de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, mitjançant una consulta pública i es dona audiència als municipis afectats. 

Volkswagen ha decidit acceptar la resolució del Perte del vehicle elèctric i connectat (VEC), que li assigna quasi 400 milions d'euros per a escometre els diversos projectes inclosos en el pla d'electrificació que vol impulsar la multinacional i que comporten una mobilització total de fins a 10.000 milions en tot Espanya. És la inversió més elevada dels últims cinquanta anys. La iniciativa estrela és la megaplanta de bateries de Sagunt, que suposarà una inversió total de 3.000 milions —dels quals vora 260 en ajudes públiques— i serà un revulsiu per al teixit econòmic valencià. Contribuirà a crear 15.000 llocs nous de treball entre directes i indirectes i convertirà la Comunitat Valenciana en un clúster automobilístic i de mobilitat sostenible que servirà de pol d'atracció d'altres empreses.

També et pot interessar

stats