Puig: "La Comunitat Valenciana serà el pol de mobilitat sostenible del sud d'Europa"

La Generalitat publicarà dijous el projecte territorial estratègic de Volkswagen, el mecanisme que regularà i accelerarà la implantació de la gigafactoria a Sagunt, i les obres començaran en el primer trimestre de 2023

El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimecres en el Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimecres al Palau de la Generalitat / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat aquest dimecres la decisió de Volkswagen d'acceptar els fons assignats pel govern espanyol en el Perte del vehicle elèctric i connectat (VEC), 397,3 milions d'euros, per a implementar un pla d'electrificació en el sector de l'automoció que contempla la construcció a Sagunt d'una gigafactoria de bateries elèctriques. "És una notícia històrica, la millor notícia empresarial en mig segle", ha dit el mandatari en una compareixença oficial convocada poc després de la confirmació.

La decisió de la multinacional alemanya comporta mobilitzar fins a 10.000 milions d'euros a Espanya per a escometre diferents projectes, entre els quals s'inclouen els 3.000 vinculats a la nova planta que s'instal·larà al Camp de Morvedre i que serà la primera d'aquest tipus del sud d'Europa. És tracta de la inversió de caràcter industrial més gran al país en els últims cinquanta anys, com han remarcat des de la mateixa empresa i també el president Puig.

El cap del Consell ha emfasitzat els grans impactes que tindrà l'aterratge de Volkswagen a Sagunt, en xifres d'ocupació (fins a 15.000 llocs nous de treball, entre directes i indirectes) i també com a "palanca de reindustrialització" del territori: "Reforçarà el teixit empresarial existent, generarà noves empreses i desencadenarà distintes sinergies territorials". Així, l'autonomia es consolidarà com "el millor escenari per a la nova economia i la transformació de la indústria de l'automòbil" i un punt de referència en tot el continent gràcies a la presència de Volkswagen i Ford. "La Comunitat Valenciana serà el pol de mobilitat sostenible del sud d'Europa", ha destacat.

Segons ha afirmat el dirigent autonòmic, el govern valencià no ha dubtat "en cap moment" que s'aconseguiria arribar a un acord amb el consorci alemany per a garantir la inversió en el territori, i per això durant les últimes setmanes les reunions bilaterals i els treballs previs han continuat en marxa. I ha avançat que aquest mateix dijous es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) el projecte territorial estratègic per a la futura gigafactoria de Volkswagen en Parc Sagunt II. És l'instrument urbanístic de la legislació valenciana per a facilitar la implantació d'empreses amb un elevat component tecnològic, que permetrà accelerar l'arribada de la multinacional i el desenvolupament de la planta en els pròxims anys, amb l'objectiu que es complisquen els terminis acordats prèviament. "La voluntat és poder avançar com més de pressa millor després de tot el temps perdut en la indefinició del Perte. No perdem ni un dia", ha assegurat Puig. Així, ha confirmat que les obres es posaran en marxa en el primer trimestre de 2023, com estava estipulat.

També et pot interessar

stats