Volkswagen amenaça de no construir la gigafactoria de Sagunt si no rep més diners públics

Puig confia que el govern espanyol i la multinacional arriben a un acord, mentre que el Ministeri d'Indústria diu que no es pronunciarà fins que no resolga el Perte, que té setmanes de retard

Volkwagen amenaça de no construir la gigafactoria de Sagunt si no rep més diners públics / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 d'octubre 2022 - 17:06 Actualitzat: 21 d'octubre 2022 - 13:34

Volkswagen amenaça d'abandonar el projecte de construcció de la gigafactoria de bateries de Sagunt (Camp de Morvedre) si els diners públics que reba a través del Perte del vehicle elèctric queden lluny de les ajudes a què aspira.

El membre del consell de supervisió del Grup Volkswagen i president del comité d'empresa de SEAT, Matías Carnero, ha confirmat a EFE que la possibilitat que el consorci alemany es tire arrere "està damunt de la taula", tal com ha avançat aquest dijous La Tribuna de l'Automoció.

"Una vegada es publique la resolució final del Perte VEC, SEAT SA, el Grup Volkswagen i els seixanta socis de Future: Fast Forward analitzaran aquesta resolució i prendran una decisió sobre les diferents iniciatives que conformen el projecte", ha declarat la companyia. 

Volkswagen va anunciar el 23 de març que s'ubicaria a Sagunt una de les sis gigafactories de cel·les necessàries per a les bateries elèctriques que planeja posar en marxa d’ací al 2030. El projecte implica una inversió global de 3.000 milions d'euros.

La notícia la van rebre amb entusiasme tant els representants polítics, com els sindicats i el Clúster d'Automoció de la Comunitat Valenciana (AVIA), que coincideixen a considerar que es tracta d'un tractor de treball i d'inversions. Segons els promotors, la planta donaria treball a més de 3.000 persones de manera directa i també en crearia entre 10.000 i 12.000 d'indirectes. Sagunt, a més, es posicionaria com una de les principals zones logístiques de tot Europa. 

Més avant, el 4 de maig, l’empresa alemanya va presentar una petició el projecte Fast Forward —dins del qual està previst construir la gigafactoria a Sagunt— per a optar a les ajudes europees previstes pel govern per a l'electrificació (Perte). Ara, malgrat que el Consell va signar amb Volkswagen el conveni per a desenvolupar la fàbrica de bateries el 21 de juliol, l'empresa està a l'espera de conéixer el repartiment d'ajudes públiques per a prendre una decisió.  

Puig confia que s'arribe a un acord

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit en declaracions a À Punt que espera que s’arribe a un acord entre el govern central i Volkswagen, però que encara no s'ha pres cap decisió oficial sobre el Perte i “cal ser respectuosos”. També ha afirmat que la Generalitat sempre estarà a la millor disposició perquè la inversió siga possible, ja que és fonamental i tractora no només per a la Comunitat Valenciana, sinó també per a Espanya. "Espere que es trobe la millor solució en el temps més curt possible", ha conclòs. 

Per la seua part, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, també ha assegurat que estan pendents de la resolució del Perte. "Fins que no ho sapiem, no ens podem pronunciar. Serà en els pròxims dies, però fins que no hi haja una resolució, no ho podem comentar", ha puntualitzat. 

"Aquesta inversió no pot fallar"

Quico Fernández, regidor d'Urbanisme de Sagunt (Compromís), ha mostrat sorpresa i incredulitat per la situació. "Tota la faena que correspon a l'Ajuntament s'ha fet en temps i forma, i a gran velocitat", ha remarcat.

Fernández entén que la informació traslladada aquest dimecres és una manera de la companyia de pressionar i ha instat Sánchez a resoldre la situació "de manera urgent i immediata". Fernández també considera que una solució del govern espanyol ajudaria a "compensar mínimament l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana".

També et pot interessar

stats