Una incògnita, una sorpresa i cap dona: les candidatures a la Generalitat, quasi a punt

Els partits valencians tanquen les candidatures dies abans d’encetar un any marcadament electoral i, de moment, sense dones

Els candidats a la Generalitat / À Punt NTC

El cartell d’aspirants a presidir la Generalitat a partir del pròxim maig ja està pràcticament perfilat, tret d’algunes incògnites encara obertes i a tan sols uns dies d’encetar un any marcadament electoral. De moment, cap dona lidera les llistes.

Aquesta mateixa setmana s’han aclarit dues incògnites. D’una banda, dilluns la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, va anunciar que no rivalitzarà amb Joan Baldoví en la candidatura de Compromís per a presidir la Generalitat. 

Amb l'absència de Mónica Oltra, Compromís ha optat per evitar les guerres internes en el si de la coalició valencianista i Mas optarà a encapçalar la llista del partit a Alacant.

Aquest dijous, Vox desvetlava la segona incògnita situant Carlos Flores al capdavant de la llista del partit d’extrema dreta, per davant d'altres cares conegudes amb què s'havia estat especulant, com el president provincial a València, José María Llanos, o la portaveu a les Corts, Ana Vega. 

Flores, que proposa obertament una aliança amb el PP per a desplaçar el Botànic, fa només tres mesos que està afiliat al partit i ha fet el salt a la primera línia de la política autonòmica de la mà de Santiago Abascal.

Per la seua banda, Carlos Mazón tampoc amaga la seua intenció de pactar amb l’extrema dreta per tal de governar a la Comunitat Valenciana i ha destacat els “avanços” que està fent el partit al territori i que diverses enquestes li atorguen el govern de la Generalitat al costat de Vox.

Cap a un tercer Botànic?

Tot i que les enquestes diuen que un tercer Botànic és possible, les friccions entre els actuals socis de govern en qüestions relacionades amb les energies renovables, l’impost de successions o els bous al carrer són visibles.

El cap del Consell, Ximo Puig, aspira a repetir com a baró consolidat de Pedro Sánchez al País Valencià i a repetir la fórmula del Botànic en les pròximes eleccions autonòmiques.

La tercera pota del govern de coalició, Unides Podem, preveu presentar de nou una llista conjunta de Podem, amb el vicepresident segon de la Generalitat Héctor Illueca com a cap de llista, i Esquerra Unida amb Rosa Pérez Garijo, consellera de Transparència i Participació.

Ciutadans manté la incògnita

Les enquestes són molt negatives amb Ciutadans i vaticinen, fins i tot, la desaparició de l’hemicicle valencià. Davant d’aquesta situació, la síndica de la formació taronja, Ruth Merino, ja ha declarat no es decidirà a fer un pas endavant fins que acabe la refundació estatal del partit, que ha criticat que arribe amb retard.

També et pot interessar

stats