El PSPV i l'oposició aproven la rebaixa de l’impost de successions, amb el rebuig dels socis del Botànic

El govern valencià sí que ha acordat la creació de l'Agència Valenciana de l'Energia i la incorporació de clàusules de transparència en la contractació pública

La comissió d'Economia de les Corts
La comissió d'Economia de les Corts / Les Corts
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de desembre 2022 - 15:22 Actualitzat: 01 de desembre 2022 - 16:48

La llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per al 2023 inclourà la bonificació al 99% de l'impost de successions a les empreses familiars que facturen més de 10 milions d’euros, segons s'ha aprovat dijous en la comissió d'Economia de les Corts. La proposta, presentada en solitari pels socialistes a través de dues esmenes a la llei d'acompanyament, ha tirat endavant amb els vots a favor d'aquest grup i dels tres de l'oposició (PP, Ciutadans i Vox), i en contra dels socis del Botànic, Compromís i Unides Podem.

Els socialistes han defés que la mesura pretén donar suport a l'esforç de les empreses familiars que durant generacions han mantingut l'economia, per la qual cosa és "just que se'ls equipare a altres bonificacions”, mentre que per a Compromís i Unides Podem no és moment de donar avantatges o "perdonar diners" a aquells que gestionen més diners.

Per la seua banda, el diputat del PP José Antonio Rovira ha indicat que es tracta d'una baixada "simbòlica" i ha ressaltat que els socis del Botànic no han "claudicat", quan al seu parer al president de la Generalitat, Ximo Puig, sí que l'han fet transigir amb l'Agència Valenciana d'Energia (AVEN).

Acord en la creació de l’AVEN

Tot i els desacords públics recents entre els tres partits del Botànic, finalment el PSPV, Compromís i Unides Podem ha registrat una esmena conjunta per a la creació de l'Agència Valenciana de l'Energia, com a entitat de dret públic destinada a consolidar un nou model energètic, si bé la posada en marxa estarà condicionada a l'aprovació del desenvolupament reglamentari del nou organisme per part del Consell.

Segons l'acord, l'AVEN naix per a aconseguir l'autoproveïment energètic en la Comunitat Valenciana a través de l'impuls d'actuacions per a la descarbonització de l'energia, com el foment de les energies renovables per a obtindre'n el menor preu possible. Entre les seues funcions, figuren promoure sistemes públics de producció d'energia renovable, fomentar la democratització de l'energia en la ciutadania, introduir mesures per a la implantació de fonts d'energia renovables, o establir ajudes i incentius financers per a promoure aquestes energies.

La síndica socialista, Ana Barceló, ha explicat que les diferències que separaven als socis de govern eren les funcions d'aquesta agència i que tinguera seguretat jurídica i no envaïra competències de caràcter estatal o local, cosa que finalment s'ha pactat amb l'acord que, segons Barceló, dona "estabilitat" al Botànic i evidència que el PSPV compleix tots els seus compromisos.

La síndica de Compromís, Papi Robles, ha celebrat que s'haja "représ l'esperit" del Botànic amb el pacte, i ha reivindicat que l'AVEN permetrà impulsar la implantació de les renovables amb l'objectiu de poder fer abaixar la factura a tota la gent i aconseguint la sobirania energètica.

La síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha indicat que l'AVEN és un primer pas per a impulsar les renovables, on ja fan "tard", i la companya Estefania Blanes ha explicat que queden pendents altres qüestions referides a les plantes fotovoltaiques, com la protecció del territori o l'autonomia municipal.

Clàusules de transparència en la contractació pública

D'altra banda, els grups de Botànic han arribat a un acord per a incorporar en les clàusules de responsabilitat social i de transparència en la contractació pública el compromís d'establir un salari/hora als treballadors superior a l'establit en el conveni sectorial i territorial per a l'execució del contracte.

L'objectiu de la clàusula de garantia, segons ha explicat Papi Robles, és que l'Administració done resposta a la inflació, de manera que ara que està pujant el preu de tot, pugen també els salaris de la gent.

Les esmenes que no han sigut aprovades en aquesta comissió es tornaran a debatre en el ple de les Corts del pròxim 20 de desembre. Després, quedarà aprovada la llei, que entrarà en vigor el pròxim 1 de gener.

També et pot interessar

stats