El debat d'esmenes a la totalitat als pressupostos anticipa les friccions al Botànic en l'impost de successions i les renovables

El PP confirma el suport a l'esmena per a bonificar l'herència d'empreses que defén el PSPV contra Compromís i Unides Podem

En imatge, un dels moments del debat sobre les esmenes a la totalitat de l'oposició al Botànic contra la llei de pressupostos
En imatge, un dels moments del debat sobre les esmenes a la totalitat de l'oposició al Botànic contra la llei de pressupostos / À Punt NTC

El ple de les Corts debat les esmenes a la totalitat de l'oposició contra el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per a 2023 i la llei d'acompanyament, en una envestida destinada a naufragar pel rebuig anticipat del Botànic. L'argumentari contra els pressupostos l'han avançat els síndics en paral·lel al debat parlamentari. M. José Catalá ha destacat que per al Partit Popular "no responen a la realitat de la gent" i no contemplen "una rebaixa d'impostos reals que beneficie la gent" ni a les "necessitats reals de la societat". Per a Ruth Merino, de Ciutadans, el Botànic no s'ha pres seriosament la crisi energètica i d'inflació actual, i ha proposat un copiar i apegar que s'empara "en dades que ja han quedat desfasades". Des de Vox es considera que "venen una rebaixa d'impostos que és una burla", si bé, per a María de los Llanos Massó el simple fet que els presente "un govern sustentat per comunistes i separatistes" ja és motiu per a impugnar-los.

Respecte del projecte de llei de mesures fiscals, gestió administrativa i financera, coneguda com llei d'acompanyament, retrauen al Botànic que "s'ha presentat de manera erràtica i per primera vegada no acompanya als pressupostos" (Catalá, PP), que manca de mesures fiscals, però aprofita per a crear algun xiringuito" (Merino, Cs) o que "té un caràcter profundament electoralista" perquè s'ha fet per a "crear noves estructures" i "col·locar amics" (José María Llanos, Vox).

La síndica del PSPV, Ana Barceló, considera el rebuig de l'oposició "unes esmenes a la desesperada" i "contra la totalitat dels valencians les valencianes", ja que, segons entén, suposa demanar la retirada dels pressupostos "més socials de la història de la Comunitat Valenciana i els que més protegeixen les famílies i els autònoms". Carles Esteve, de Compromís, situa el rebuig en un "un capítol més d'una oposició rebel sense causa" contra una "proposta contundent" del Consell que "dona resposta a la societat en un moment de molta incertesa". Per a Ferran Martínez, d'Unides Podem, l'oposició ha presentat les esmenes a la totalitat "com un tràmit", "perquè és el que s'espera d'ells", però "sense aportar arguments vàlids".

Les esmenes parcials, pròxim camp de batalla

Amb el debat encara viu a la bancada i al faristol de les Corts per les esmenes a la totalitat de l'oposició, els grups han fixat ja la vista en la següent batalla, definitiva per als comptes públics: el debat de les esmenes parcials. El PP ha avançat que donarà suport a la bonificació del 99% de l'impost de successions i donacions per a empreses familiars que ha presentat el PSPV i contra la qual s'ha manifestat la resta del Botànic. "Ja li vaig dir a Puig que no feia falta que es calfara el cap, que donarem suport a aquesta bonificació", ha assegurat la síndica M. José Català, que també ha avançat que intentarà portar avant via esmena parcial una altra bonificació per a l'herència d'habitatges de familiars.

Però l'esmena que més friccions està causant en el Consell és la que afecta el decret sobre implantació de plantes d'energia renovables. Compromís i Unides Podem acusen el PSPV d'haver incomplit l'acord que el Botànic al complet va subscriure al maig, que contemplava la creació d'una Agència Valenciana de l'Energia i garanties per a un desplegament ordenant, atorgant més poder de decisió i veto als ajuntaments. "El PSOE s'ha negat a portar a terme mesures que estaven contemplades i signades en aquest acord de maig, i nosaltres instem el PSOE a complir els acords" ha manifestat Ferran Martínez, de la formació morada. Barceló ha matisat que la decisió de no incloure aquests temes en la llei d'acompanyament s'ha pres en el Consell. Nega que el PSPV haja incomplit cap acord i defén l'alineament del grup socialista amb els objectius de la Unió Europea i Espanya per a "agilitzar" la implantació d'instal·lacions renovables al territori.

Papi Robles, de Compromís, creu que la sang no arribarà al riu, perquè encara hi ha "temps per a negociar perquè els socis complisquen els acords: "Sempre abans de l'últim minut hem arribat a acords i en aquesta línia continuarem treballant".

També et pot interessar

stats