El Botànic pacta els últims pressupostos de la legislatura

El PSPV, Compromís i Unides Podem arriben a un "acord polític" per als comptes autonòmics, que fregaran els 30.000 milions d'euros

Aitana Mas, Ximo Puig i Héctor Illueca, aquest divendres
Aitana Mas, Ximo Puig i Héctor Illueca, aquest divendres / Generalitat

Els tres partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han tancat un acord “polític” per als pressupostos per al 2023, segons han informat des de Presidència. Seran els últims de la legislatura abans de les eleccions autonòmiques, previstes per a maig, i els huitens que l'executiu autonòmic aconsegueix presentar a temps. Per a escenificar la unitat dins del gabinet tripartit, l'anunci s'ha acompanyat amb una imatge en què apareixen els tres màxims representants: el president, Ximo Puig, i els vicepresidents Aitana Mas i Héctor Illueca.

Segons ha pogut saber À Punt, es plantegen com uns comptes de creixement contingut. En concret, fregaran els 30.000 milions d'euros, el que representa una pujada de vora el 5% respecte dels de l'any passat, que ascendiren a 28.000 milions i ja contemplaven una despesa social "històrica" de 17.300 milions. La vicepresidenta primera i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha confirmat durant l'habitual roda de premsa dels divendres que, per al 2023, hi haurà un augment pressupostari, però no ha volgut avançar més detalls. Sí que ha garantit que seran uns comptes "amb altura de mires" per a donar resposta a l'espiral inflacionista dels últims mesos.

La xifra definitiva es coneixerà dilluns, després dels últims ajustos tècnics per a encaixar les partides que cuegen. Un any més, igual que els últims, els pressupostos del 2023 inclouran la partida "reivindicativa" de més de 1.300 milions que el Consell introdueix en el projecte per a deixar patent l'infrafinançament autonòmic de la Comunitat Valenciana.

La previsió és continuar treballant en el document durant el cap de setmana per a acabar de plasmar el pressupost final. Dilluns hi haurà un ple extraordinari del Consell per a aprovar-lo oficialment i, tot seguit, s'entregarà a les Corts, com és habitual, per a iniciar la tramitació parlamentària que es prolongarà fins abans de Nadal. En la roda de premsa posterior, que tindrà lloc vora les 12:30 hores, el conseller d'Hisenda informarà de totes les novetats.

El pacte entre els tres socis del govern valencià s'ha materialitzat en una reunió que ha tingut lloc després de la rutinària del Consell, en la qual han participat Mas, Illueca i España. L'objectiu era abordar els darrers detalls que faltaven per a l'acord. Arriba a tres dies que acabara el termini establit legalment per a presentar els comptes públics i és el resultat de tres intenses setmanes de negociacions i reunions del grup de treball a qui el Botànic va encarregar elaborar-los. Aquesta comissió estava presidida pel mateix conseller España i tenia una representació dels tres partits: Andreu Ferrer i Alfred Boix (PSPV), Francesc Gamero i Iván Castañon (Compromís) i Marc Aparici i Cristian Veses (Unides Podem).

La destitució de Mollà no hi ha influït

La vicepresidenta i portaveu del govern autonòmic, Aitana Mas, s'ha felicitat per l'acord assolit per als que ha anomenat "els primers pressupostos del tercer Botànic". Ha negat que la destitució de l'exconsellera Mireia Mollà haja afectat les negociacions perquè s'ha complit amb "la responsabilitat" de tirar avant uns comptes "que ajuden els valencians i les valencianes". "En un context econòmic com el que vivim aquests mesos, els pressupostos necessitaven una aprovació sense soroll, tranquil·la, des del diàleg i el consens, l'altura de mires que requereix la circumstància que viuen moltes famílies. Segons ha explicat, arribar a un acord "ha costat", però alhora ha generat una cohesió més gran dins del Consell.

També et pot interessar

stats