La inflació es modera al 7,3% a l'octubre per l'abaratiment de l'energia

L'IPC anual es redueix més de punt i mig i encadena tres mesos a la baixa després dels màxims assolits al juliol

Persones en un establiment comercial
Persones en un establiment comercial / Europa Press

L'índex de preus de consum (IPC) ha tancat l'octubre al 7,3% en taxa interanual. És més de punt i mig per davall del percentatge registrat al setembre i el més baix des de gener (6,1%), abans que esclatara la guerra desencadenada per la invasió russa a Ucraïna. Són dades avançades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que evidencien que la inflació anual comença a mostrar ja clars símptomes de desacceleració després d'haver tocat sostre situant-se per damunt dels dos dígits entre juny i agost. Els preus en l'actualitat continuen creixent, però en menor mesura que en els darrers mesos.

L'ens estadístic atribueix aquesta moderació de l'IPC, que encadena tres mesos de baixada i es deixa 1,6 punts en sols un mes, a l'abaratiment sobretot dels preus de l'electricitat, i en menor mesura del gas. També influeix el fet que l'augment dels preus per l'entrada de la nova temporada de vestit i calcer és menor que el 2021. 

La dada avançada d'octubre, que l'INE ha de confirmar el 15 de novembre, és 3,5 punts inferior al pic assolit el passat juliol, quan la inflació va disparar-se fins al 10,8%, el nivell més alt des de setembre de 1984.

Un IPC del 7,3% interanual implica que el cost de la vida actual és més elevat en aquesta proporció que ara fa un any. És a dir, per cada cent euros que pagàvem a l'octubre per a consumir productes i serveis, ara n'hem d'abonar 107,3 si volem adquirir el mateix. En termes mensuals, els preus han registrat un lleu repunt de quatre dècimes des de setembre.

Davant de l'alentiment de la taxa general, destaca la d'inflació subjacent, que es calcula sense tindre en compte aliments no elaborats ni productes energètics, es manté en el 6,2%. Aquesta segona taxa continua en valors molt elevats, prop del pic del 6,4% que es va marcar a l'agost. A més, estreteix cada vegada més la distància amb l'índex general de preus i es queda només a 1,1 punts. 

També et pot interessar

stats