El decret energètic del Consell impulsa la creació de plantes d’energies renovables

Els ajuntaments autoritzaran la construcció per interés econòmic o autoconsum, sense superar el 3% del sòl no urbanitzable del terme

319 projectes han començat les gestions per a instal·lar plaques fotovoltaiques / À Punt NTC

La crisi energètica actual ha obligat a transformar el model energètic. El nou decret proposat pel Consell estableix una sèrie de mesures per a agilitar la implantació de plantes d'energia eòlica i, sobretot, de les plantes fotovoltaiques de menys de 50 megawatts, que regula la Generalitat. A més, s'inclou més participació dels ajuntaments en el procés.

El conseller d’Economia, Rafa Climent, ha informat que hi ha 17.000 usuaris d'autoconsum i s'han aprovat ajudes de cinc milions d'euros per a 50 projectes, mentre que 18 més estan en construcció. En l'actualitat n'hi ha 319 que acaben de començar les gestions.

Una de les plantes fotovoltaiques beneficiàries es troba als Serrans, de dos megawatts, que genera l'electricitat necessària per a 1.500 famílies al dia. És una de les primeres plantes de la Comunitat Valenciana. Té set hectàrees i 14.000 plaques solars. Es va construir en només sis mesos, tot i que per a aconseguir tots els permisos es va tardar quatre anys. Ara el nou decret marca que “s'han de resoldre les autoritzacions en deu mesos”.

Tindran prioritat les instal·lacions de menys de deu megawatts, que es tramitaran pel procediment d’urgència. Els ajuntaments autoritzaran la construcció per interés econòmic o per a autoconsum, però no podran mai superar el 3% del sòl no urbanitzable del terme.

Per a cuidar del paisatge, la llei marca que hi haurà d’haver una separació mínima de quilòmetre i mig entre plantes. A més, hauran d’estar a més de mig quilòmetre de distància de qualsevol recurs paisatgístic i urbà, com béns d’interés cultural o de rellevància, monuments naturals i paisatges protegits.

També et pot interessar

stats