Mas nega tensions en el Botànic per l'impost de successions, però reconeix que "no hi ha unanimitat"

La vicepresidenta del Consell es desmarca de la proposta socialista per a augmentar la bonificació a totes les empreses familiars i trasllada el debat a les Corts

La vicepresidenta primera i portaveu del Consell, Aitana Mas, aquest divendres
La vicepresidenta primera i portaveu del Consell, Aitana Mas, aquest divendres / À Punt NTC

Les discrepàncies en el Consell pel que fa a la rebaixa de l'impost de successions continuen. La vicepresidenta i portaveu, Aitana Mas, ha reconegut que "no hi ha unanimitat" en la proposta presentada pel PSPV en les Corts per a augmentar del 95% al 99% la bonificació a totes les empreses familiars, independentment del que facturen —el llindar està ara per ara en deu milions—. 

Mas, màxima representant de Compromís en el Botànic, s'ha desmarcat de la iniciativa defensada pels socis de govern i ha insistit que l'única qüestió sobre la qual hi ha consens en el si de la coalició tripartita és en la primera part de la reforma fiscal, ja aprovada en les Corts. És la que afecta 2022 i contempla una baixada de les retencions en l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per a qui ingresse menys de 60.000 euros anuals. És a dir, el 97,4% dels contribuents. La segona part, amb mesures que s'aplicaran en la declaració de 2023, ha de debatre's en la llei de pressupostos i és ací on la vicepresidenta del Consell ubica la proposta dels socialistes. 

Durant l'habitual roda de premsa posterior a la reunió del Consell aquest divendres, Mas ha negat que el debat obert entorn de l'impost de successions genere tensions en el si de l'executiu autonòmic. Per tant, ha rebutjat entrar a valorar la proposta com a portaveu del Consell i ha insistit que el debat "està centrat i emmarcat en les Corts", on ara arranca la tramitació d'esmenes a la llei.

La també consellera d'Igualtat ha indicat que el Botànic és un govern de tres partits polítics que "no sempre conflueixen en totes les opinions", però que la política és "diàleg, acords i consensos" i ha assenyalat que "és evident" que aquesta proposta no genera unanimitat. Si dijous Compromís cridava des del faristol del parlament autonòmic el PSPV a "reflexionar", aquest mateix divendres el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, els ha acusat d'haver actuat de manera "no massa lleial" en plantejar una proposta "que ja s'havia descartat" durant la negociació de la reforma fiscal. 

També et pot interessar

stats