El secretari autonòmic d'Hisenda, contra la baixada de l'impost de successions que promou el PSPV: "No és massa lleial"

Francesc Gamero, de Compromís, veu "injust" que totes les empreses familiars tributen igual independentment del que facturen i defensa mantindre la bonificació diferenciada actual 

Francesc Gamero, entrevistat aquest divendres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La rebaixa de l'impost de successions que vol impulsar el PSPV per a totes les empreses familiars ha generat una nova escletxa en els socis del Botànic. El secretari autonòmic d’Hisenda, Francesc Gamero (Compromís) ha lamentat que els socialistes no hagen respectat el consens a què havien arribat els tres membres de la coalició de govern durant la negociació de la reforma fiscal, quan es va rebutjar la bonificació plantejada. "No és massa lleial que, quan tens un acord sobre una matèria, vages al Parlament i planteges una altra cosa que ja s'havia descartat", ha lamentat entrevistat aquest divendres en Les notícies del matí

El grup socialista a les Corts presentarà una esmena a la llei d'acompanyament als pressupostos perquè totes les empreses familiars pugen bonificar al 99% l'impost de successions i no sols les que facturen menys de deu milions com actualment. Gamero els ha acusat d'haver actuat "de forma unilateral" per portat a la cambra una mesura que no aproven ni Compromís ni Unides Podem, i considera que els dos socis hauran de prendre mesures si el PSPV no canvia de parer i la situació es recondueix finalment. 

El secretari autonòmic s'ha mostrat molt crític amb la proposta i ha insistit que "no és una bona idea" estendre la rebaixa a totes les empreses familiars, independentment del que facturen, perquè "no és just, des del punt de vista fiscal, que tributen igual". Ha demanat fugir de la clàssica concepció que hi ha dels negocis familiars com a establiments molt menuts, ja que, segons ha recordat, n'hi ha alguns que facturen "desenes, centenars o milers de milions d'euros". En tot cas, ha recordat que amb la legislació actual la transmissió d'empreses familiars que guanyen més de deu milions anuals ja està bonificada al 95%, mentre que en el cas de les que no superen la quantitat el percentatge puja al 99%. Ell és partidari de mantindre aquestes bonificacions diferenciades com estan, que no es basen en "un escaló arbitrari", sinó que ve de la normativa tributària. "Parlem només de quatre punts de diferència, no és una quantia desorbitada", ha argumentat. 

L'impost de successions no impedeix el relleu generacional de les empreses familiars. Un negoci que factura deu milions a l'any no té aquests problemes

Per a defensar la necessitat de rebaixar l'impost, el PSPV assenyala que l'objectiu que persegueix és reduir els problemes que implica un relleu generacional, protegir les empreses perquè cada dia siguen més grans, que es garantisca que seguiran en mans dels fundadors després de la successió i evitar que les absorbisquen grans multinacionals o fons d'inversió. Uns arguments que Gamero ha desmentit, ja que a parer seu aquest tribut no impedeix el relleu generacional perquè "una empresa que factura deu milions a l'any no té aquests problemes". I ha rematat: "La dimensió de l'empresa valenciana no depén de l'impost de successions". 

La Generalitat no ha de "tapar forats" en els PGE

Durant l'entrevista, qui és també un dels números dos en la Conselleria d'Hisenda que dirigeix el socialista Arcadi España, s'ha referit també a la situació en què ha quedat la província d'Alacant en les inversions previstes en els pressupostos generals de l'Estat, a la cua del conjunt nacional amb només 84 euros per habitant.

No em sembla malament que la Generalitat mime la província d'Alacant en els pressupostos, pero en realitat el problema no l'hem causat nosaltres

Segons ha dit, no veu amb mals ulls que el govern valencià haja tractat d'esmenar el greuge "mimant" les comarques del sud en els comptes autonòmics —Alacant acapara la major part d’inversió en obra pública, 610 milions—, però ha deixat clar que no s'hauria de dedicar a "tapar els forats" que deixen els pressupostos de l'executiu espanyol: "En realitat el problema no és nostre, no l'hem causat nosaltres", ha dit Gamero, referint-se al Consell. I ha instat el govern encapçalat per Pedro Sánchez a "revisar" com es dissenya el mapa de les inversions nacionals. "No pot ser que sistemàticament la cinquena província de l'Estat estiga per davall de la mitjana", ha opinat. 

Finalment, el secretari autonòmic ha dit estar "moderadament satisfet" per l'aprovació de la reforma fiscal i ha remarcat les dificultats que ha plantejat el debat en el si del Botànic, on cada membre ha aportat "la seua visió", fins que les converses han cristal·litzat en acord després que tots hagen cedit. Però, a parer seu, el resultat final "és positiu".

El número dos d'Hisenda ha valorat també el fet que haja tirat avant amb suport unànime a les Corts, on fins i tot l'oposició ha votat a favor de la norma per a rebaixar l'impost sobre la renda de les persones físiques a les classes mitjanes i baixes, més del 97% dels contribuents a la Comunitat Valenciana. Però, segons ha dit, el suport del PP, Ciutadans i Vox a la reforma s'explica pel fet que s'ha hagut de fer "per fascicles" i ja recordat que les dretes també defensen altres mesures que no s'incloïen en aquest text. Per exemple, ha exposat, la deflactació de les tarifes, una mesura que "beneficia més les rendes altes i molt altes".

També et pot interessar

stats