El PSPV vol abaixar un 99% l’impost de successions a totes les empreses familiars, però la proposta no agrada als socis

Compromís considera que la bonificació donarà “regals fiscals a grans patrimonis” i Unides Podem es mostra contrari a reduir els tributs als “grans conglomerats”

La junta de síndics de les Corts d'aquest dimecres
La junta de síndiques de les Corts d'aquest dimecres / Flickr Corts

El Grup Socialista presentarà en les Corts una esmena en solitari per a bonificar al 99% l'impost de successions en la transmissió de totes les empreses familiars, i no només de les que facturen menys de deu milions d'euros, com està previst actualment.

Els seus socis de govern no estan d'acord amb aquesta iniciativa, que s'inclouria en la llei de pressupostos de 2023 o en la d'acompanyament a aquests comptes, en considerar que no és "raonable", segons apunten des de Compromís, en la situació actual d'inflació. Des d’Unides Podem consideren aquesta proposta "una deslleialtat" al pacte del Botànic.

Així ho han exposat els portaveus parlamentaris en la roda de premsa posterior a la junta de síndiques. La rebaixa de l’impost, segons avançava aquest dimecres Valencia Plaza, era un compromís que havia assumit el president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, el 2019.

Primer l'esmena i després, ja buscarà suports

Des de files socialistes, Ana Barceló ha confirmat que "el PSPV presentarà la seua esmena i després buscarà els suports perquè tire avant". Barceló ha afegit que és una opció en la qual porten "moltíssim temps treballant" i que actualment està en fase de redacció.

Per ara, la síndica socialista no ha pogut quantificar l’efecte que tindria aquesta bonificació del 99% l'impost de successions en la transmissió de totes les empreses familiars, però sí que ha augurat que serà “mínim”.

Des de Compromís, Carles Esteve ha remarcat que encara no coneixen l'esmena, encara que ha descartat que siga necessària la bonificació per a donar "regals fiscals a grans patrimonis". "Si el PSPV creu que ara mateix és la millor opció, l'haurà d'explicar al seu electorat i després buscar l'acord amb partits que puguen secundar-lo", ha afegit el seu company de partit Vicent Marzà. L’exconseller ha remarcat que la seua coalició mantindrà "la coherència".

En la mateixa línia, Ferran Martínez, d’Unides Podem, ha defensat la importància de l'impost de successions com "el més liberal i meritocràtic per excel·lència" perquè "el mínim és pagar pel que et ve donat de naixement". Martínez s'ha mostrat partidari de reformar-lo perquè siga més progressiu, no perquè paguen menys impostos els "grans conglomerats".

Els hereus de Juan Roig no han de pagar impostos i si els que reben un pis en herència? Ferran Martínez - Diputat de Compromís

"Els hereus de Juan Roig no han de pagar impostos i si els que reben un pis en herència?", s'ha preguntat el diputat Ferran Martínez, per a advertir que "no té sentit" i que seria una "deslleialtat" no plantejar-ho en el si del Consell, per on, "segons el reglament de les Corts", ha de passar aquesta modificació tributària.

Si el PSPV decideix sumar-se a l'eliminació de l'impost de successions que va proposar el PP, naturalment, encara que siga una fracció, el secundaríem Miguel Barrachina - Diputat del PP

Des de l’oposició, el popular Miguel Barrachina s'ha mostrat a favor de qualsevol proposta que rebaixe impostos: "Si el PSPV decideix sumar-se a l'eliminació de l'impost de successions que va proposar el PP, naturalment, encara que siga una fracció, el secundaríem".

Per la seua banda, Ruth Merino, síndica de Ciutadans, ha coincidit que "sobren impostos" i és necessària una reforma fiscal àmplia "pensada amb temps i no amb pedaços". Merino ha instat Puig que "siga valent" i impulse la bonificació del tribut de successions i al fet que, en cas contrari, done suport a una proposta similar del seu grup.

També et pot interessar

stats