L'impost de successions trenca l'harmonia del Botànic

Compromís avisa Puig que cal "cuidar" el govern valencià i evitar mesures "unilaterals" com la rebaixa d'aquest tribut a totes les empreses familiars independentment del que facturen

El president, Ximo Puig (PSPV), i la vicepresidenta, Aitana Mas (Compromís), en una imatge d'arxiu
El president, Ximo Puig (PSPV), i la vicepresidenta, Aitana Mas (Compromís), en una imatge d'arxiu / Europa Press

La síndica de Compromís en les Corts, Papi Robles, ha avisat aquest dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, que seria un "gran error" que el PSPV-PSOE seguira avant amb la proposta "unilateral" d'"abaixar impostos als més rics". Durant la sessió de control al cap del Consell, la parlamentària de la coalició ha retret que els socialistes pretenguen presentar una esmena a la llei d'acompanyament als pressupostos perquè totes les empreses familiars pugen bonificar al 99% l'impost de successions i no sols les que facturen menys de deu milions com actualment.

Robles ha advertit a Puig que ni Compromís ni Unides Podem, tercer soci de govern en el Botànic, estan disposats a donar llum verda a la mesura i ha criticat que l'aproven amb el suport del PPCV, principal partit de l'oposició. Així, ha fet una "crida a la reflexió" per a recordar que cal "cuidar" el Botànic i "cultivar-lo" amb acords, com el que es va aconseguir en 2020 sobre l'impost de successions i donacions per a bonificar-lo a xicotetes i mitjanes empreses que facturen fins a deu milions d'euros. Un pacte, ha remarcat, en el qual van cedir les tres parts.

Per la seua banda, el cap del Consell i líder del PSPV justifica la iniciativa i ha replicat Robles que és una proposta "oberta" sense impacte econòmic "rellevant" —probablement no arribarà al mig milió d'euros, ha assenyalat—, de manera que no estan "posant en qüestió l'estat del benestar". Ha insistit que es tracta de generar "menys problemes" en la successió de les empreses familiars i més arrelament en el territori i ha argumentat que la mesura busca protegir aquests negocis perquè cada dia tinguen una grandària superior, garantir que seguisquen en mans dels fundadors després dels canvis generacionals i evitar que les absorbisquen grans multinacionals o fons d'inversió.

La síndica de Compromís havia carregat contra la mesura en considerar que "afebleix els serveis públics, trenca acords del Botànic i no ajuda a millorar l'economia", i ha asseverat que si la coalició ha de triar entre pactar amb la dreta i enfortir al Botànic, tria el segon, enfortir els serveis públics.

La portaveu d'Unides Podem no ha fet durant el debat esment directe a la polèmica proposta, però ha començat la intervenció dient: "Senyor president, estic preocupada. Acabe de recordar l'última enquesta del CIS, que diu que més del 80% dels espanyols estan d'acord i molt d'acord amb el fet que els qui més tenen, aporten més. Estic preocupada i volia comunicar-li-ho". "No es preocupe, en aquesta comunitat continuaran pagant aquells que tenen més recursos, no li càpia el menor dubte", li ha respost el mandatari autonòmic.

Mà estesa des de l'oposició

Des de l'oposició, tant el Partit Popular com Ciutadans han garantit a Puig que donaran suport a rebaixar l'impost de successions. La portaveu del grup popular, María José Catalá, li ha demanat que "no tinga por" i la de Ciutadans, Ruth Merino, que "no escolte els socis perquè són un llast" i fan "discursos de pura demagògia". 

Al marge de la fiscalitat, el PP ha exigit al Consell que "isca del metavers" i ajude els autònoms i les xicotetes empreses que estan "ofegats" pel preu de la llum. I li ha recordat que el gremi de forners ha convocat una protesta aquest mateix dijous a València. 

Els taronja han carregat contra la pujada de sous dels alts càrrecs i han instat el president a avaluar "humilment" les polítiques en lloc de fer "anuncis reciclats en període preelectoral". 

Vox, finalment, ha acusat el Consell de tractar com a delinqüents llauradors, ramaders i pescadors i ha rebutjat els acords de la Unió Europea amb països com el Marroc. La síndica Ana Vega ha retret al govern valencià el seguidisme d'"una agenda globalista" que porta a "l'absoluta ruïna", en referència a l'Agenda 2030, i ha carregat contra els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 13, 14 i 15, vinculats al canvi climàtic, pesca i aigua. 

També et pot interessar

stats