Les Corts aproven per unanimitat la reforma fiscal del Consell

Les mesures inclouen la baixada d'impostos a les rendes menors de 60.000 euros per a enguany

L'oposició vota a favor de la reforma fiscal del Consell malgrat criticar-la per insuficient
L'oposició vota a favor de la reforma fiscal del Consell malgrat criticar-la per insuficient / Europa Press

La reforma fiscal per al 2022 del Consell, que inclou la rebaixa d'impostos per a les rendes de menys de 60.000 euros, l'han validada a les Corts per unanimitat els sis grups, malgrat les crítiques de l'oposició (PP, Cs i Vox), que la considera insuficient.

Finalment, el PSPV, el PP, Compromís, Ciutadans, Vox i Unides Podem han votat a favor de la reforma fiscal, que inclou la baixada d'impostos a les rendes inferiors a 60.000 euros per a enguany (els efectes es notaran en la declaració del 2023) i que es completa amb la reforma de la resta de trams de l'IRPF per damunt d'aquesta xifra en la llei de pressupostos del 2023, que s'aprovarà al desembre, i que afectarà la declaració de la renda que es faça el 2024.

Durant la sessió parlamentària d'aquest dimecres a la vesprada, el portaveu d'Hisenda del PSPV, José Muñoz, ha defensat que el debat sobre els impostos "semblava exclusivament de la dreta", però el president Puig "ha parlat d'impostos en el sentit de la Constitució".

Així, Muñoz ha considerat que la que passa per les Corts és una reforma "més vigorosa" que la inicialment anunciada, en incloure's els canvis per als trams alts, i ha defensat que "la gran majoria" de valencians podran "alçar-se més alleujats" quan s'aplique.

Pel PP, Rubén Ibáñez ha assegurat que la reforma de Puig "només suposa 64 euros d'estalvi de mitjana per contribuent, la qual cosa equival a cinc euros per mes". "El PSPV es dedica a fer paranys i a intentar enganyar constantment, com ja va passar amb la iniciativa que va presentar a les Corts i que deia que permetria desgravar-se les despeses de mascaretes, salut mental i bucodental i que, encara que va ser aprovada per tots els grups, hui està en un calaix", ha indicat.

"Els socialistes fan dues coses: castigar a impostos els valencians i enganyar-los constantment", ha manifestat Ibáñez, que ha assenyalat que està "profundament orgullós de la reforma fiscal que ha presentat el PP valencià i Carlos Mazón".

El diputat de Compromís, Carles Esteve, ha manifestat que la reforma fiscal situarà la Comunitat Valenciana com el territori de l'Estat amb "la fiscalitat més progressiva de totes", encara que ha assenyalat que no seria la reforma que ell haguera fet", però la defensa perquè "l'han pactada".

A més, ha assenyalat que aquesta reforma és "la del Botànic" i que no inclou "cap regal fiscal per a ningú", en contraposició a l'esmena del PSPV a la llei d'acompanyament que pretén bonificar al 99% l'impost de successions en les empreses familiars de més de deu milions d'euros.

Per Ciutadans, Yaneth Giraldo ha indicat que Ciutadans l'any passat va proposar modificar la tarifa de l'IRPF mitjançant esmenes, i ha criticat que el Botànic ho propose enguany: "Això no és arribar tard?".

La diputada ha insistit a demanar la baixada de l'impost de successions: "No veig per què no podem bonificar els pares que vulguen posar en l'herència els fills o que vulguen donar-los-la".

Des de Vox, Llanos Massó ha lamentat que a la Comunitat Valenciana "els ciutadans són cada vegada més pobres i l'administració cada vegada més rica", i ha criticat la "rebaixeta" fiscal que, a parer seu, suposa una "almoina" per als valencians.

Així, ha advocat per una "rebaixa dràstica de tots els trams de l'IRPF, suprimir les subvencions dels partits, sindicats i patronal i escometre una reducció de l'administració i el sector públic instrumental". "Mentrestant, els valencians hauran de conformar-se amb aquestes molletes i Vox no ho impedirà", ha agregat.

Des d'Unides Podem, Ferran Martínez ha assenyalat: "A la primavera el PP va anunciar una ofensiva per a fer una baixada d'impostos a Espanya a la qual es van sumar Cs i Vox, i sis mesos després el balanç és un sonor i estrepitós fracàs, vist el nyap de l'impost de patrimoni a Andalusia i la crisi del govern de Liz Truss al Regne Unit".

També et pot interessar

stats