Les Corts aprovaran aquest dijous la reforma fiscal que abaixa l’IRPF al 97,4% dels declarants valencians

Hisenda avança que 962.140 valencians i valencianes no tindran l'obligació de presentar la declaració de la renda 

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, en una intervenció a les Corts
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, en una intervenció a les Corts / Inma Caballer (les Corts)

La reforma fiscal valenciana està a només un pas de fer-se realitat. Aquest dijous, el ple de les Corts vota la validació o derogació d’aquest decret llei que abaixa el tram autonòmic de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) a qui estiga per davall de 60.000 euros. 

Amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener de 2022, la modificació de la llei 13/1997, per la qual es regula el tram autonòmic de l’IRPF, suposarà una reducció fiscal per al 97,4% dels declarants, que s'estalviaran un total de 149 milions d'euros en impostos. Amb tot, l'estalvi més rellevant l'experimentaran les persones que cobren menys de 30.000 euros anuals.

Amb aquesta nova tarifa autonòmica, el govern valencià busca amortir els efectes de la inflació a les butxaques de la ciutadania. En la defensa del decret en el parlament valencià d’aquest dimecres, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha assegurat que la mesura ajuda els que més ho necessiten. “Està dirigida als que més pateixen la pujada dels preus de la cistella de la compra i els que més es veuen afectats per la pèrdua de capacitat adquisitiva. Per això, utilitzem la política fiscal com a instrument al servei de la política social”, ha dit.

En concret, el titular d'Hisenda ha explicat que la reforma fiscal s'articula a través de tres mesures simultànies. En primer lloc, s'augmenta el mínim personal i familiar un 10% de l'IRPF en tots els supòsits fins al màxim que permet la normativa. Igualment, es modifica la tarifa autonòmica de l'IRPF a aquells que tinguen rendes de fins a 60.000 euros.

A més, la reforma contempla l'augment de les quantitats i els límits en les deduccions autonòmiques. Així, puja un 10% l'import totes les deduccions que actualment tenen un import fix i les que estableixen límits màxims —segons España— “amb l'objectiu d'adequar-les a l'actual nivell de preus i beneficiar als contribuents de classe mitjana i treballadora”.

La tarifa actualitza també en un 17,30% els límits de renda que estan presents en gran part de les deduccions. D'aquesta manera, el límit general de renda per a acollir-se a les deduccions de 25.000 a 30.000 euros en tributació individual i de 40.000 euros a 47.000 euros en tributació conjunta.

España ha apuntat que el conjunt de les mesures permetrà que s'eleven fins als 962.140 els valencians i valencianes que tindran una quota líquida de zero euros o, cosa que és el mateix, que no tindran l'obligació de presentar la declaració de la renda; alhora, 1,34 milions de valencians veuran reduïda la seua factura fiscal, amb un estalvi mitjà estimat de 111 euros per declarant.

També et pot interessar

stats