Cap a un tercer Botànic, segons l’enquesta de tardor de Gesop

Els vots del PSPV, Compromís i Unides Podem sumarien majoria, però el PP seria la formació més votada i obtindria entre 33 i 35 diputats

El PP tindria el major nombre d'escons, entre 33 i 35
El PP tindria el major nombre d'escons, entre 33 i 35 / À Punt NTC

L'esquerra valenciana seria la força més votada en les eleccions de maig, segons indica l'enquesta de tardor de Gesop, publicada aquest diumenge en els periòdics del grup Premsa Ibèrica a la Comunitat Valenciana: Levante-EMV, Información i Mediterráneo.

La distribució més possible d'escons que indica és una repetició de l'actual: 52 per a l'esquerra i 47 per a la dreta. La suma del PP i Vox no seria suficient per a governar, ja que es quedaria en 48. Per contra, amb la suma del PSPV, Compromís i Unides Podem sí que s'aconseguiria el mínim per a governar: 50 escons.

No obstant això, hi ha canvis significatius en la situació de cada partit en l'arc parlamentari, segons l'enquesta. El principal és que el PP tornaria a ser la força més votada i recuperaria l'hegemonia perduda el 2019, ja que obtindria entre 33 i 35 diputats, enfront dels 19 que té ara. Per altre costat, el PSPV seria el partit amb millor resultat de l'esquerra i passaria de 27 escons a tindre entre 31 i 32 escons.

Una novetat important és la desaparició de Ciutadans, que segons el sondeig està lluny de la barrera del 5% de vots per a accedir a les Corts i es quedaria en el 2,9%. També destaca l'estabilitat de Compromís després dels problemes judicials de Mónica Oltra. El sondeig atorga a la coalició el 15% dels vots i entre 14 i 16 diputats. En l'actualitat tenen 17 i el 2015 en comptaven amb 19. L'enquesta es va realitzar dies després de la declaració de l'exvicepresidenta del Consell com a investigada pel presumpte encobriment dels abusos sexuals de l'exmarit a una menor.

Per la seua part, Unides Podem patiria la principal reculada en l'esquerra, però aguantaria com a força parlamentària amb el 6,1% de vots. Mantindria així cinc escons, fonamentals perquè l'esquerra conserve la majoria a les Corts. Pel que fa a Vox, el seu avanç seria menor del que alguns estudis demoscòpics pronosticaven fa pocs mesos i es quedaria amb 13 diputats.

L'enquesta ha entrevistat 1.510 valencians i valencianes entre el 20 de setembre i l'1 d'octubre.

Els líders del Botànic, els únics aprovats

Puig encapçala el rànquing de líders polítics valencians amb una puntuació de 5,4 sobre 10, segons l’enquesta de tardor feta per Invest Group per a Prensa Ibérica. El segueixen la vicepresidenta Aitana Mas (Compromís) amb un 5,3 i el vicepresident Héctor Illueca (Podem) amb un 5. L’oposició suspén amb el 4,3 del president del PPCV Carlos Mazón i el 4,2 de les síndiques de Ciutadans, Ruth Merino, i Vox, Ana Vega.

Pel que fa al grau de coneixement, el secretari general del PSPV té una notorietat del 98,2%, que més que duplica la xifra de Mazón (45,5%). En tercera posició es troba Mas amb un 28,1% de notorietat, seguida de Vega (20,8%) i Merino (20,7%) en un empat virtual. En l’última posició està Illueca, a qui només coneixen un 17,6% de les persones enquestades. 

Govern del PP i Vox, segons l'enquesta de SocioMétrica

Una altra enquesta, en aquest cas publicada pel diari El Español i realitzada per SocioMétrica indica que el PP guanyaria els comicis i tornaria a liderar la Generalitat amb el suport de Vox. El sondeig dona 33-34 escons al partit de Carlos Mazón, tres d'avantatge respecte al PSPV, que comptaria amb 29-30. Amb els 12-13 que es preveuen per a Compromís i 5-6 per a Unides Podem, l'esquerra sumaria entre 46 i 48 representants.

Tanmateix, amb els 17-18 diputats de Vox, l'enquesta apunta que el PP podria governar amb el suport del partit d'Ana Vega, sumant almenys 50 escons. Ciutadans, amb només el 2,9% del suport en les urnes, es quedaria fora del parlament autonòmic.

També et pot interessar

stats