Les fissures del Botànic no frenen els pressupostos, que tiren avant amb els vots del govern

El PSPV, Compromís i Unides Podem impulsen els huitens comptes, que són un 1,7% més alts que els de l’any passat i amb un 6,8% més d’inversions

Les fissures del Botànic no frenen els pressupostos / À Punt NTC / les Corts

Els pressupostos de la Generalitat han tirat avant sense sorpreses i malgrat les fissures que s’han obert al si del govern valencià en els últims dies arran d’esmenes de l’impost de successions, els bous al carrer o les energies renovables.

Tot i aquestes discrepàncies, que s’han manifestat públicament, i que han fet que les diferents forces del Consell arribaren a acusar-se de “deslleialtat”, les votacions d'aquest dijous s'ha desenvolupat amb normalitat i la bancada de l’esquerra ha donat el seu vot favorable als comptes de l’any que ve.

Els que s'han aprovat seran últims pressupostos de la legislatura i des del govern han insistit a considerar-los "els primers del tercer Botànic".

Així, aquests pressupostos "cent per cent 'botànics'" tenen la llum verda malgrat que Compromís i Unides Podem han considerat algunes decisions "equivocades" del PSPV. Els socialistes, per la seua banda, rebutgen que hagen sigut deslleials i garanteixen que les seues propostes sempre estan a favor de la "majoria social valenciana" a la qual aspiren representar.

Els comptes, presentats pel Consell a final d'octubre, ascendeixen a 28.438 milions d'euros, un 1,7% més que els del 2022. La inversió puja un 6,8%, fins als 22.115 milions i Sanitat és el departament dotat amb més fons (el 29% del total) per davant dels 6.607 milions destinats al deute.

Així mateix, els pressupostos mantenen la partida "reivindicativa" de 1.336 milions per l'infrafinançament autonòmic.

Des del Botànic, el socialista José Muñoz ha reiterat que seran uns pressupostos "absolutament bolcats en l'estimulació econòmica i la protecció social". Uns "bons" comptes que, com ha manifestat, demostren l'estabilitat del Botànic.

De diferències, n'hi ha sempre Papi Robles - Síndica de Compromís

Papi Robles, síndica de Compromís, ha incidit que el pressupost "reforça la majoria 'botànica'" i ha remarcat que, encara que "de diferències, n'hi ha sempre", en la seua coalició prefereixen apostar pel consens. "Reclamarem sempre el compliment dels acords", ha subratllat.

Com a síndica d'Unides Podem, Pilar Lima ha tret pit del tripartit malgrat les seues "posicions diferents en algun moment" i ha demanat "desdramatitzar les diferències" i "treballar la cultura de la coalició". De fet, Lima ha afirmat que en la història de la democràcia espanyola no hi ha hagut un govern autonòmic compartit per diversos partits que haja estat tan consolidat.

No sols és un pressupost dolent, sinó que també ho serà per a les pròximes generacions pel deute Miguel Barrachina - Partit Popular

En canvi, des de l’oposició, el popular Miguel Barrachina ha criticat que "no sols és un pressupost dolent, sinó que també ho serà per a les pròximes generacions pel deute". En opinió de Barrachina, els comptes dels 2023 agreugen els problemes dels valencians i creen "quiosquets" enmig d'una crisi.

També ha sigut crítica amb el pressupost la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, qui ha rebutjat el pressupost "en la forma i en el fons", perquè creu que és "poc valent" i que és una còpia dels últims set aprovats pel Botànic. "Els que venien a salvar-ho tot, els resultats estan ací", ha carregat.

Sembla que la seua dignitat ha desaparegut per complet i pesa més un seient en el Consell Llanos Massó - Vox

I Llanos Massó, portaveu adjunta de Vox, ha acusat el PSPV de "ballar l'aigua als ulls dels seus socis" en els pressupostos: "Sembla que la seua dignitat ha desaparegut per complet i pesa més un seient en el Consell", afirmava.

À Punt genera l'únic sobresalt

Durant la votació no s'han produït sobresalts, excepte en una esmena referida a À Punt que no ha tirat avant. Unides Podem volia augmentar el seu pressupost per a contractar més personal, el PSPV ja va avançar que no s'hi sumaria i Compromís que sí, però la sorpresa ha arribat quan Vox ha votat a favor malgrat estar en contra de les televisions públiques autonòmiques.

També et pot interessar

stats