L'esmena sobre els bous al carrer bada el Botànic hores abans d'aprovar els pressupostos

La tensió entre PSPV, Compromís i Unides Podem s'agreuja quan falta només un dia per a votar els últims comptes públics de la legislatura

Bous a Almassora, en arxiu
Bous a Almassora, en arxiu / Ajuntament d'Almassora

Quan falten a penes 24 hores perquè es voten a les Corts els últims pressupostos autonòmics de la legislatura, la tensió entre els socis del Botànic és màxima. El PSOE ja s'havia desmarcat de Compromís i Unides Podem en assumptes relacionats amb fiscalitat i l'energia fotovoltaica, però ara la ferida s'ha fet més gran després que votaren a favor d'una esmena presentada per PP i Ciutadans perquè la sanitat pública assumisca les despeses dels bous al carrer que no estan cobertes per les asseguradores. 

És una última enganxada que ha estirat la corda fins a tal punt que Compromís i Unides Podem —a qui el suport del soci a l'esmena de l'oposició sobre els bous va agafar de sorpresa— han apujat el to aquest dimecres i els han criticat en obert. En una entrevista en Les notícies del matí, la vicepresidenta, Aitana Mas (Compromís), ha acusat públicament el PSPV de “deslleialtat” per “anar per lliure sense haver-ho consensuat abans” i els ha advertit que pactar amb el PP acabarà perjudicant el Botànic. “Quan apareixen els lobbies de pressió, el poder, i en definitiva aquesta dinàmica, al partit socialista sempre li tremolen les cames”, ha retret des d'Unides Podem el vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca, en declaracions en À Punt NTC.

El PSPV va votar “sí” a l'esmena introduïda per PP i Ciutadans en la Llei d'acompanyament als pressupostos i que estableix que el sistema públic valencià de salut s'encarregarà de pagar les despeses no assegurades dels festejos dels bous al carrer, en contra del criteri dels dos socis de govern. Sobre les crítiques de Compromís i Unides Podem, els socialistes asseguren que no comparteixen “els termes d'humiliació” perquè ells són un partit que “aspira a representar la majoria social de la Comunitat Valenciana”. 

És un canvi d'estratègia: en pocs dies el PSPV ha fet valdre la majoria dins del Botànic per a imposar-se en assumptes que havien causat discòrdia entre els tres partits, com ara la gestió de les fotovoltaiques o l'extensió de la bonificació de l'impost de successions en un 99% a totes les empreses. L'últim xoc, a propòsit dels bous. 

Però tot i les diferències, sembla que la coalició resisteix. Aquest dijous votaran junts per a tirar avant els huitens pressupostos del Botànic. Des de l'oposició, en canvi, no ho veuen igual i asseguren que estem en el final de la correguda d'aquest Consell tripartit. “Podem i Compromís eixiren absolutament humiliats de la votació de les seues esmenes. És evident que ací hi ha un govern absolutament trencat”, ha opinat la síndica del PP a les Corts, María José Catalá.

També et pot interessar

stats