El Palau de les Arts viu la nit del retrobament del cinema espanyol

La tradicional desfilada per la catifa roja, de més de cinquanta metres, dona el tret d’eixida a la cerimònia dels 36 Premis Goya, que per primera vegada s’entreguen a València  

El Palau de les Arts acull la gala dels Premis Goya 2022 / RTVE
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de febrer 2022 - 18:53 Actualitzat: 13 de febrer 2022 - 08:41

El Palau de les Arts de València viu aquest dissabte la gran festa del cinema espanyol, amb la celebració dels 36 Premis Goya, que enguany, i per primera vegada, s’entreguen al Cap i Casal, coincidint amb l’homenatge al centenari de Luis García Berlanga.

A les portes de l’emblemàtic edifici de l’arquitecte Santiago Calatrava, centenars de persones han esperat des de primera hora del matí l’arribada dels convidats i convidades a la gala. A partir de les 20 hores, la catifa roja podrà veure's en realitat virtual a través de Meta i d'un Facebook Live des de la pàgina dels Premis Goya.

Actors i actrius, directors i directores, guionistes i equip tècnic tornen a veure's aquesta nit les cares, encara que amb la mascareta posada, després que en l’última cerimònia, celebrada a Màlaga,  els nominats i les nominades no pogueren assistir presencialment a causa de la pandèmia. 

Molts d’aquests actors i actrius han arribat aquest migdia en tren a València, entre ells els actors Luis Tosar i Paco León, l’actriu Blanca Portillo o la directora Iciar Bollaín i l’estació de l’AVE Joaquim Sorolla s’ha convertit en un formiguer d'artistes, fans i curiosos. 

També està ja a la ciutat  l’actriu australiana Cate Blanchett, que aquesta nit rep el primer Goya Internacional.  L'Acadèmia l'ha triada per ser "una figura extraordinària del cinema mundial” i "una actriu que ha interpretat personatges inoblidables" 

José Sacristán serà guardonat amb el Goya d'Honor 2022, per "ser el rostre i la veu del cinema espanyol en les últimes sis dècades" i representar la professió "de manera única en tants títols inoblidables que formen part de la nostra memòria íntima".

Tots amb certificat covid i prova PCR

L’edició d’enguany dels Goya presenta una novetat destacada, i és l’absència d’un presentador principal en una gala de la qual, l’única cosa que se sap és que estarà dirigida pel director Dani de la Torre. A més, tots els nominats, acompanyants i les persones que lliuraran els premis estan obligats a sotmetre's a una prova PCR i alguns ja han donat positiu en covid, raó per la la qual no hi podran acudir presencialment.

Durant la cerimònia es repartiran 30 premis, el primer al millor so, i l’últim a la millor pel·lícula.  Hi haurà càtering des de les 18:00 hores i també en la festa posterior. A més, la pirotècnia de Ricardo Caballer formarà part de l'espectacle televisiu i els convidats desfilaran per davant de més de cinquanta metres de catifa roja. 

A més, la gala dels Premis Goya tindrà uns col·laboradors molt especials: els xics i les xiques de la Fundació Asindown, que faran un treball protocol·lari, d’atenció i acompanyament als convidats i les convidades.

El buen patrón, la pel·lícula de Fernando León de Aranoa, amb 20 nominacions, és la gran favorita d’aquesta edició dels guardons, mentre que Blanca Portillo, Emma Suárez, Penélope Cruz i Petra Martínez lluitaran pel Goya a la millor actriu, i Javier Bardem, Javier Gutiérrez, Luis Tosar i Eduard Fernández, al de millor actor. 

Huit professionals de la Comunitat Valenciana competeixen per l'estatueta en categories molt diverses, que van des de la millor actuació revelació fins a la millor música original, passant pels efectes especials, maquillatge i perruqueria o guió.  

El director alacantí Javier Marco s’estrena als premis Goya amb la nominació a millor direcció novell pel seu primer llargmetratge, Josefina, mentre que l’actriu Sonia Almarcha, del Pinós (Vinalopó Mitjà) competeix en la categoria de millor actriu de repartiment per la seua interpretació en El Buen Patrón

L'actor valencià Jorge Motos, de 22 anys, és un dels nominats a millor actor revelació per la cinta Lucas i l’actriu  il·licitana Milena Smit, està nominada a millor actriu de repartiment per Madres paralelas

L'alzireny Arnau Bataller ha posat la banda sonora a sèries i pel·lícules espanyoles des de fa quasi vint anys. Enguany per fi opta al Goya en la categoria a millor música original pel film Mediterráneo. Bataller, que es va graduar en la Universitat del Sud de Califòrnia a Los Angeles (USC), ha col·laborat amb altres directors valencians com Nacho Ruipérez o Carles Alberola i va crear la música de la sèrie valenciana Unió Musical Da Capo.

Per altra part, també està nominada per Las leyes de la frontera Sarai Rodríguez, nascuda en La Rioja, però valenciana d'adopció durant dèsset anys, que opta a l'estatueta a millor maquillatge i perruqueria. Rodríguez compta amb una llarga experiència en films i sèries tant internacionals com nacionals, entre les quals es troba La casa de papel, Penny Dreadful, Exodus: Dioses y Reyes o la sèrie d'À Punt, La Forastera.

Les productores valencianes també estan d'enhorabona, i és que sis compten també amb nominacions en aquesta edició dels Goya.

Hampa Studio, que va guanyar el Goya a millor pel·lícula d'animació per Buñuel en el laberinto de las tortugas el 2020, competeix enguany pel mateix títol amb Mironinsdirigida per Mikel Mas i Txesco Montalt. Però no és l'únic treball amb firma valenciana que opta a l'estatueta a millor pel·lícula d'animació: la satírica Gora Automatikoa, produïda per l'il·licità Carlos Guerrero, és altra de les nominades al premi.

millor curt de ficció està nominada Mindanao, de Borja Soler, coproduïda per la productora Filmeu i Tótem Loba, dirigida per la coneguda actriu Verónica Echegui, de Pólvora Films. D'altra banda, per l'estatueta a millor curt d'animació competeixen Proceso de selección, de Carla Pereira, produïda per TV ON, i Umbrellas, dirigida per José Prats i Álvaro Robles, de Bígaro Films.

Dissenyadors espanyols en la catifa roja 

La catifa roja dels Premis Goya ha renovat l'aposta pels dissenyadors espanyols en la gran nit del cinema. Molts dels rostres clau de la cerimònia s'han decantat per firmes nacionals i així, l’actor valencià Jorge Motos, que ha rebut la primera nominació als Goya en la categoria de millor actor revelació pel paper protagonista en la pel·lícula 'Lucas' vist de Palomo Spain i porta sabates de Giussepe Zanott. 

La xica Almodóvar Milena Smit du un vestit de Balmain fet a mida, joies de Carter i sabates d’Aquazzura. Paula Usero vist de Reguillo i Sonia Almarcha d’Hannibal Laguna. 

Per la seua part, la vicealcaldessa Sandra Gómez i la regidora Elisa Valia Cotanda duran vestits de la firma d’alta costura Isabel Sanchis, de Benaguasil.

També et pot interessar

stats