'Berlanga a la vista, un recorregut de cinema': la guia per a descobrir els escenaris de la vida i l’obra del cineasta a la Comunitat Valenciana

De Peníscola a Alacant recorre deu municipis on Berlanga va filmar les pel·lícules o relacionats amb la seua trajectòria vital  

Berlanga a la vista, un recorregut de cinema convida els i les amants del seu cinema a conéixer els municipis de la Comunitat Valenciana on Luis García Berlanga va viure o que van ser escenari a l'aire lliure de les seues pel·lícules. Una guia que ha presentat la Generalitat aquest dijous a Fitur, amb motiu del centenari del naixement del famós cineasta i que busca acostar el director tant als turistes com als valencians i les valencianes.. 

D'altra banda, el manual també constitueix una eina de promoció per a aquelles empreses de turisme cultural que incorporen la figura de Berlanga a la seua cartera d'actuacions, atés que contempla les visites culturals relacionades amb la petjada de Berlanga en els diferents municipis.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha contextualitzat la guia en la creixent importància que té el turisme cinematogràfic per als grans i petits municipis valencians, i ha afegit que es fa rendint un nou homenatge "a qui des de les pantalles va fer visible l'ànima de la Comunitat Valenciana".

Per al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, "Berlanga és un actiu turístic", ja que en les seues pel·lícules va incorporar moltes de les tradicions valencianes, com la pirotècnia, les bandes de música, la bullícia "i el que és una manera de ser i d'estar en el món". I ho va fer –ha incidit– "a través d'una lectura a vegades irònica, altres còmica, però sempre tendra de la realitat".

De Peníscola a Alacant

Berlanga a la vista, un recorregut de cinema traça un recorregut de Peníscola a Alacant que recorre tot el País Valencià de nord a sud passant per sis comarques. Les parades que conformen l'itinerari són Peníscola (Baix Maestrat), Banicàssim, Orpesa i les Coves de Vinromà (Plana Alta), Utiel (Plana d’Utiel-Requena), Alboraia i València (Horta), Altea (Marina Baixa), i Xixona i Alacant (Alacantí). En alguns d’aquests municipis es poden visitar escenaris de les seues obres, com ara Altea (Blasco Ibáñez), mentre que en altres, a més d’això també es poden conéixer llocs on el cineasta va viure, com ara Benicàssim (Blasco Ibáñez, Novio a la vista), on Berlanga va viure en l’ocàs de la seua vida.

36 edició de la gala dels Premis Goya

En el mateix acte s’ha presentat la 36 edició de la gala dels Premis Goya que tindrà lloc en el Palau de les Arts el pròxim 12 de febrer, i culminarà la celebració de l'Any Berlanga, durant el qual la Generalitat ha commemorat el centenari del naixement del cineasta.

El cap del Consell ha assenyalat que, amb la celebració dels Goya, "València es convertirà en un gran plató" i a més es retrà homenatge al cineasta valencià que tindrà "un paper protagonista en la gala".

També et pot interessar

stats