Cues, famosos i música de Berlanga: València ja viu els Goya

La ciutat celebra amb concerts a l'aire lliure les hores prèvies a la cerimònia d'entrega des premis, mentre arriben les celebritats i al Palau de les Arts es formen cues per a veure'ls de prop

Ambient previ Goya
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de febrer 2022 - 19:07 Actualitzat: 12 de febrer 2022 - 14:54

Els Goya ja estan a València i a la ciutat es respira l’ambient dels dies de festa. Mentre al Palau de les Arts s’últimen a ritme frenètic els preparatius per a la cermònia d’entrega dels premis, a les portes de l’edifici de Santiago Calatrava ―un dels més instangrameables― les cues de persones que volen viure de prop la gran nit del cinema espanyol, començaven a dibuixar-se a  primera hora del matí. I és que per la catifa roja desfilaran, des de les 18:30 de la vesprada, moltes de  les cares conegudes de la cinematografia pàtria. I això no passa cada dia.

En poques hores, actors i actrius, directors i directores, guionistes i equip tècnic tornaran a veure's les cares, encara que amb la mascareta posada, després que en l’última cerimònia els nominats i les nominades no pogueren assistir presencialment a causa de la pandèmia. 

Molts d’aquests actors i actrius han arribat aquest migdia en tren a València, entre ells els actors Luis Tosar i Paco León, l’actriu Blanca Portillo o la directora Iciar Bollaín. Així, l’estació de l’AVE Joaquim Sorolla s’ha convertit en un formiguer d'artistes, fans i curiosos. 

Qui també s’ha deixat veure, per fi, és l’actriu australiana Cate Blanchett, que ha oferit una roda de premsa on, entre altres coses, ha assegurat que “el cinema espanyol sempre ha sigut una gran influència”. 

Mentrestant, la música de les pel·lícules de Berlanga, a qui es retrà homenatge aquesta nit ha omplit molts racons de la ciutat de València. Fins a dotze concerts s’han celebrat en places i carrers de dotze barris

Les bandes participants —totes de la Coordinadora de Societats Musicals Federades de València (Cosomuval)— han sigut l'Agrupació Musical Santa Cecília del Grau (barri d'Aiora), Falla Jerònima Gal·lès-Litògraf Pascual Abad (Patraix), Ateneu Musical del Port (Cabanyal-Canyamelar), Centre de Música i Dansa de Natzaret (Benicalap), CIM de Torrefiel (plaça de l'Ajuntament), CIM Benimaclet (els Orriols), CIM Castellar-Oliveral (les Arts), CIM Tendetes (Extramurs-Arrancapins), SIOAM de Benimàmet (Benimàmet), SIM El Palmar (Montolivet), Societat Musical Barri de Malilla (l'Hort de Senabre-la Creu Coberta) i Societat Musical La Unió de Tres Forques (l'Olivereta-Nou Moles).

El repertori dels concerts programats ha inclòs peces de les pel·lícules més populars de Berlanga, com ara les partitures de les pel·lícules Calabuch, El verdugo, Tamaño natural, La boutique, La vaquilla, Los jueves, milagro, Novio a la vista i Plácido, i les famoses peces "Coplas de las divisas" i "Mango sabroso", entre d’altres.

A la plaça de l'Ajuntament, els integrants del CIM de Torrefiel han oferit un concert en el qual, per descomptat, no ha faltat la cèlebre "Americanos" de 'Bienvenido Mr. Marshall'. El director de la formació, Francisco Berrio Alfaro, ha comentat que aquesta festa "permet donar-li visibilitat als Goya" a València i "que la gent gaudisca de la música al carrer".

L'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, que no podrà assistir a la gala després d'haver donat positiu en covid, ha fet públic un missatge en xarxes socials en el qual remarca l'"orgull que València siga hui l'escenari dels Premis Goya".

L’edició d’enguany dels Goya presenta una novetat destacada, i és l’absència d’un presentador principal en una gala de la qual, l’única cosa que se sap és que estarà dirigida pel director Dani de la Torre. A més, tots els nominats, acompanyants i les persones que lliuraran els premis estan obligats a sotmetre's a una prova PCR i alguns ja han donat positiu en covid, raó per la la qual no hi podran acudir presencialment.

C. Tangana, autor d'El madrileño, l'àlbum més venut a Espanya el 2021, Luz Casal, Joaquín Sabina i Leiva i Bebe actuaran en la gala de la 36a edició dels Premis Goya i abans d'això, a partir de les 20 hores, la catifa roja podrà veure's en realitat virtual a través de Meta i d'un Facebook Live des de la pàgina dels Premis Goya.

L'Ajuntament de València estima que l'impacte econòmic de la celebració dels Goya a la ciutat podria elevar-se a 57 milions d'euros. D'una banda, la cerimònia podria comportar un benefici de cinc milions d’euros, la majoria per reserves hoteleres, restauració, lloguer de vestuari o servei de perruqueria. A més, ha generat nombrosos llocs de treball, ja que només en el muntatge hi ha mil persones contractades per a posar-ho tot a punt per a la gran cita del cinema. 

A llarg termini, també s’espera rebre un benefici de 52 milions d’euros de manera indirecta, gràcies a la projecció de la imatge de València a la resta del món i la consegüent promoció turística, xifres similars a les recaptades per Sevilla després de la gala de 2019.

També et pot interessar

stats