“Referèndum” a Sueca per a regular el benestar animal

L’Ajuntament convoca una consulta per a sondejar una ordenança que prohibeix els espectacles amb animals i contempla el sacrifici zero o la figura del l’alimentador

L'esborrany de l'ordenança que sotmet a votació l'ajuntament concreta les condicions dels espais on han de viure els animals
L'esborrany de l'ordenança que sotmet a votació l'Ajuntament concreta les condicions dels espais on han de viure els animals / À Punt NTC

Un “referèndum” per a determinar si la ciutadania dona el vistiplau a una nova norma que regule aspectes com les condicions de ventilació o llum en què han de viure els animals de companyia, que contempla el sacrifici zero o que preveu la possibilitat de retirar temporalment l’animal al propietari si no el té en condicions de salubritat. És la proposta que ha plantejat l’Ajuntament de Sueca a la ciutadania que, durant aquesta setmana, podrà votar si la vol i, a més, podrà fer suggeriments perquè s’incorporen a aquesta ordenança si finalment el veïnat l'aprova.

Entre les normes, destaca la prohibició de tindre als gossos “lligats”, “tancats en espais com gàbies, habitacles o balcons de dimensions que es consideren insuficients” durant més de dues hores. L’esborrany d’ordenança, que només tirarà avant si compta amb la votació favorable de la majoria dels votants, com ha admés la regidora de Benestar Animal, Carmen Pérez. La norma municipal fins i tot apunta l’espai mínim que ha de tindre un gos per a viure-hi en condicions.

A més de detallar quines característiques té l’espai on han de viure els cans, especifica la prohibició que aquests visquen, de manera permanent, en “terrasses, patis de llum, galeries, balcons, garatges comunitaris o altres espais similars” i obliga a la retirada diària dels excrements de l’espai on visquen.

També queda prohibit alimentar els animals al carrer. En aquest sentit, l’Ajuntament proposa crear la figura de “l’alimentador”, que quedarà acreditada amb un carnet, i que permetria, per exemple, poder donar de menjar a les colònies felines, sempre que aquestes no generen “molèsties o incomoditats al veïnat”, ni supose un problema de salut pública o afecte al patrimoni cultural. En cas d’incompliment dels aspectes que regula la ordenança, es preveuen sancions que oscil·len entre els 90 i els 3.000 euros.

El veïnat empadronat a Sueca i major de 16 anys podrà pronunciar-se sobre la norma. La regidora de Benestar Animal ha assegurat que el resultat d’aquesta enquesta ciutadana serà vinculant. “Es pregunta a la ciutadania, primer si volen tindre una norma que regule les relacions dels animals i el veïnat i, després, també se’ls dona la possibilitat de fer suggeriments perquè s’incorporen en aquesta norma, que no és un text tancat”, explicava Pérez.

Com queden els bous al carrer?

Un altre dels aspectes que prohibeix el text proposat per l’Ajuntament és el dels espectacles amb animals. Aquest veto afectaria tant als circs, com a les desfilades i, per extensió, als bous. Respecte als espectacles taurins, la regidora ha recordat que la normativa també preveu “situacions excepcionals”.

En el cas concret dels bous, Pérez ha assenyalat que no hi ha bous al carrer a Sueca des de fa huit anys i ha apuntat que els espectacles taurins no es poden prohibir explícitament perquè estan regulats per una norma autonòmica, “de major rang que una ordenança i un ajuntament no pot ser contrari a una norma superior”, explicava.

Cal recordar que el 2016 el municipi va convocar una votació popular per a determinar si hi havia bous al carrer o no. La majoria dels votants s'hi va oposar. De fet, aquest setembre el consistori va denegar el permís perquè se celebraren actes taurins a mitjans de mes.

Tot i això, per a blindar la possibilitat de celebrar actes taurins, el text que proposa el consistori i que es pot llegir abans de votar, preveu que es puguen celebrar espectacles amb animals “sempre que quede acreditada la seguretat ciutadana, la protecció, l’absència d’angoixa, dolor, sofriment o tractament indigne i el respecte degut als animals participants, que en cap cas podran ser de fauna silvestre, l’Ajuntament podrà autoritzar-los”. Per a això, caldrà un informe tècnic favorable.

La regidora de Benestar Animal ha animat la ciutadania a manifestar el seu posicionament sobre aquesta ordenança que, com ha remarcat, pot incorporar suggeriments. “Es poden fer propostes i les estudiarem”, manifestava a À Punt. 

També et pot interessar

stats