Les claus de la nova llei de benestar animal

En aquesta nova llei, entre altres mesures, s’endureixen les condemnes per maltractament i es prohibeixen els circs i la comercialització de gossos, gats i furons

Bo Jove Lloguer
Mesures de la nova llei de benestar animal / Jaume R. Lloret

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns, en segona volta, l'avantprojecte de llei de protecció, drets i benestar dels animals, que endureix les penes per maltractament a través d'una reforma del Codi Penal.

Al seu torn, es prohibeix utilitzar animals en activitats i espectacles en els quals puguen sofrir crueltat o mort, com les baralles de galls o el tir de colom.

D'aquesta manera, el projecte legislatiu torna al Consell de Ministres sis mesos després de la primera aprovació i estarà llest per a iniciar la tramitació parlamentària. És una de les iniciatives centrals per a Unides Podem.

Ione Belarra destaca que és una norma "pionera" per a "protegir i garantir" els drets dels animals, establint un marc legal comú per al conjunt del territori, i els objectius són "posar fi al maltractament, abandó i sacrifici dels animals".

Així, l'avantprojecte preveu l'enduriment del delicte per maltractament, que, en cas de resultat de mort, arriba a penes de 24 mesos, que s'elevaran a 36 mesos en cas que hi haja més d'un agreujant.

Sacrifici zero i cria només exercida per professionals

A més, s'inclouen en aquests supòsits tots els animals vertebrats, com per exemple els porcs senglars, el maltractament dels quals no tenia conseqüències penals fins ara.

La llei també preveu prohibir sacrificar animals de companyia, excepte per motius sanitaris i eutanàsics.

També potencia la lluita contra l'abandó d'animals, perquè s'estima que cada any a Espanya s’abandonen uns 300.000 exemplars, cosa que equival a 800 al dia. Per a això s'estableix que totes les mascotes hauran d'estar identificades i la cria només podran exercir-la criadors registrats i professionals.

Prohibit comercialitzar gossos i gats a les botigues

D'altra banda, es prohibeix el circ amb animals i la comercialització de gossos, gats i furons a les botigues de mascotes, així com l'exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials. A més, els zoos i delfinaris es reconvertiran en centres de recuperació d'espècies autòctones.

El text normatiu ja assenyalava al febrer que a Espanya una de cada tres cases posseeix un animal de companyia i tretze milions d'animals estan registrats i identificats, però s'estimava que la meitat dels animals de companyia existents estan fora del control oficial, per no estar identificats de manera legal, amb el risc que això suposa, no sols per a l'adequada protecció, sinó també per a la pròpia seguretat i salut pública.

D'aquesta reforma legal queden exclosos els animals dels espectacles taurins, els animals de producció i els animals d'experimentació i recerca.

No obstant això, sí que queden inclosos els gossos de caça, que hauran de quedar inscrits com a tals en el nou registre d'animals de companyia i hauran d'estar vinculats a la llicència de caça del titular. A més, preveu l'esterilització si es mantenen a l'exterior d'habitatges o poden tindre contacte no controlat amb altres.

També et pot interessar

stats