Consulta la llista dels premiats pel Nou d'Octubre

El Consell concedeix cinc Altes Distincions i 30 Distincions més per trajectòries destacades o el treball fet en pro de la societat valenciana

Altes Distincions Premis Nou d'Octubre 2022
Altes Distincions Premis Nou d'Octubre 2022 / À Punt NTC

El poeta Miguel Hernández, el rondallista Enric Valor, l’escriptor Manuel Vicent, la cantant Sole Giménez i, per últim, el poble d’Ucraïna rebran enguany la més alta distinció que atorga el Consell, segons ha anunciat aquest divendres la portaveu i vicepresidenta de la Generalitat, Aitana Mas. Aquests són, juntament amb unes altres personalitats, col·lectius o empreses, les que rebran diumenge les distincions del Nou d’Octubre.

Distincions de la Generalitat 2022
Distincions de la Generalitat 2022 / À Punt NTC

Pel que fa a les Distincions de la Generalitat, i coincidint amb el quaranté aniversari de l’aprovació de l’Estatut, el Consell ha volgut premiar els treballadors de la Generalitat. En representació del personal, recolliran el guardó Luis Lozano, Juan Cruz i Daniel Matoses. La històrica sindicalista de CCOO i lluitadora pels drets de les dones Ofèlia Vila també rebrà la Distinció de la Generalitat. Vila no serà l'única sindicalista reconeguda en els premis Nou d’Octubre. El veterà sindicalista Vicent Maurí, vinculat durant dècades al Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) també rebrà una de les distincions de la Generalitat.

Una altra dona, referent en l’àmbit empresarial, l’emprenedoria i la moda, la impulsora de l’arxiconeguda moda de bany femení radicada a Vila-real, Dolores Cortés, també rebrà, als seus 96 anys, la Distinció de la Generalitat.

Cinc periodistes, que van defensar la informació lliure de pressions durant l’autogovern, també tindran enguany la distinció de la Generalitat. Es tracta de Jesús Pardo, Francisco Pérez Puche, Pirula Ardenius, José María Arquimbau i Vicente Hipólito.

La primera advocada d’Espanya, la primera dona llicenciada en els estudis de Dret, a la Universitat de València, i també la primera que va vestir la toga com a advocada, Ascensión Chirivella, també rebrà a títol pòstum la Distinció de la Generalitat, ja que d'ací a uns mesos es complirà el centenari del seu naixement.

També amb motiu del centenari, tres clubs de futbol valencians rebran la Distinció de la Generalitat. Així, representants del CE Castelló, de l’Hèrcules CF i de l’Elx assistiran diumenge a l’acte de lliurament d’aquests guardons, que pretenen ser un reconeixement més al seu centenari.

Premi de les Lletres Valencianes Nou d'Ocubre 2022
Premi de les Lletres Valencianes Nou d'Ocubre 2022 / À Punt NTC

D’altra banda, i pel que fa al Premi de les Lletres Valencianes, en la modalitat de castellà, la Generalitat guardonarà l’escriptor i columnista Juan José Millás, nascut a València el 1946.

Juan José Millás ha assegurat sentir-se "molt agraït" per aquest guardó, un reconeixement que "prové d’un lloc que per a mi és el paradís perdut". Va eixir de València amb sis anys, dividint la seua vida en dues parts, com bé narra en la seua prosa. "Jo era un xiquet feliç que vivia al Mediterrani i vaig ser traslladat a la Meseta, a una ciutat molt hostil", ha relatat. 

Medalles al Mèrit Cultural Nou d'Octubre 2022
Medalles al Mèrit Cultural Nou d'Octubre 2022 / À Punt NTC

Respecte al Mèrit Cultural, set professionals amb una destacada trajectòria en la seua disciplina i una editorial rebran la Medalla al Mèrit Cultural. En aquest últim cas, la distinció recau en l’editorial Pre-Textos, fundada el 1976 i convertida en tots aquests anys en un segell de referència, que acumula diversos guardons, tant nacionals com internacionals per la seua trajectòria, però també per les obres editades.

En clau literària, l’escriptor de València, autor de la novel·la Noruega, convertida en un fenomen literari per ser el llibre en valencià més venut en dècades, Rafa Lahuerta, també rebrà una de les set medalles al Mèrit Cultural de les que es lliuraran enguany.

Dos artistes, la gravadora de Morella Pilar Dolz i el pintor i escultor alcoià Antonio Miró, seran dos dels guardonats amb la Medalla al Mèrit Cultural. En el cas de Dolz, coneguda també en l’àmbit de les galeries, ha conreat la seua trajectòria professional en nombrosos països, però també és coneguda pel seu compromís reivindicatiu. Antoni Miró, iniciat en el moviment de l’expressionisme figuratiu, té una extensa producció de denúncia social i del sofriment humà.

Pel que fa als escenaris, un dels màxims referents nacionals de la interpretació, la valenciana Magüi Mira, comptarà enguany amb la Medalla al Mèrit Cultural de la Generalitat. Mira té una extensa trajectòria com a actriu, però també com a directora de peces teatrals, dramaturga, pedagoga i gestora cultural. No debades, al seu palmarés acumula ja la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts i el Premi Valle Inclán a la Millor Creació Teatral de 2019.

L’estima pel folklore del músic Fermín Pardo, un dels màxims especialistes en música tradicional valenciana, també l’ha fet mereixedor enguany de la Medalla al Mèrit Cultural de la Generalitat. Pardo, nascut a la pedania requenenca d’Hortunas, ha fet una àmplia tasca de recuperació dels elements culturals valencians, que van més enllà de la música.

Per a acabar, la Premi Nacional de Fotografia del 2017, l’artista alacantina Cristina de Middel, reconeguda pels seus treballs primer com a fotoperiodista en diversos mitjans de comunicació i entitats socials i, en l’any posterior en l’àmbit artístic, serà una altra de les guardonades amb la Medalla al Mèrit Cultural.

Premi Ambaixador Nou d'Ocubre 2022
Premi Ambaixador Nou d'Ocubre 2022 / À Punt NTC

D’altra banda, l’àrbitre de Primera Divisió Mateu Lahoz, que arbitrarà alguns dels partits del pròxim Mundial de Futbol, que es disputarà el mes que ve a Qatar, serà distingit com a ambaixador de la Comunitat Valenciana.

Distincions al Mèrit per accions en favor de la Igualtat Nou d'Ocubre 2022
Distincions al Mèrit per accions en favor de la Igualtat Nou d'Ocubre 2022 / À Punt NTC

En el capítol de persones o entitats que han destacat pel seu compromís amb la inclusió, la Generalitat distingirà diumenge Carlos San Juan, el metge valencià de 78 anys que va promoure la campanya “Soc major, no idiota”, que va recollir més de 600.000 firmes a través d’internet per a reclamar que les entitats bancàries oferiren un tracte més humà a les persones majors i que va aconseguir, no sols ser escoltat pel govern espanyol, sinó també que algunes oficines bancàries introduïren millores en l’atenció a aquest col·lectiu.  

L’Associació Valenciana d’Ajuda a la Paràlisi Cerebral, Avapace, que enguany compleix el cinquanté aniversari i que ofereix assessorament i atenció, a través de diferents centres a la Comunitat Valenciana, a les persones amb paràlisi cerebral i les seues famílies serà una altra de les entitats que comptaran amb la Distinció a la Inclusió de la Generalitat.

Distincions de la Generalitat al Mèrit Empresarial i Social 2022
Distincions de la Generalitat al Mèrit Empresarial i Social 2022 / À Punt NTC

Així mateix, la reconversió laboral que van fer durant la pandèmia les empreses Funcotex i Diseños Medi, radicades a Torrent, també els ha fet mereixedores d’una de les Distincions a la Inclusió que lliurarà enguany el Consell. Funcotex fabrica matalassos, coixins i altres elements de roba de llit, mentre que Diseños Medi, que treballa el disseny de tèxtils innovadors, però en esclatar la pandèmia, es van reconvertir i es van dedicar a la fabricació de mascaretes, “amb el valor agregat de la inclusió de dones en aquests processos”, com apunten fonts de la Generalitat.

Aquestes dues no seran les úniques empreses distingides. L’acord social i les negociacions perquè la planta de Ford a Almussafes haja sigut l’escollida per la multinacional de l’oval per a fabricar els vehicles elèctrics farà que els representants sindicals de la fàbrica i responsables de la firma recullen diumenge la Distinció al Mèrit Empresarial i Social de la Generalitat.  

L’empresa il·licitana PLD Space, que ha fabricat el primer coet espacial cent per cent espanyol, una tasca fins ara reservada únicament a les empreses públiques, també serà una de les firmes que rebrà la Distinció al Mèrit Empresarial i Social. La tecnologia puntera aplicada per PDL Space situarà Espanya a l’avantguarda de la carrera espacial europea i permetrà al nostre país entrar en la llista dels deu països del món amb capacitat de dur a terme un llançament de coet espacial de forma autònoma.

A més d’aquestes dues empreses, la cooperativa de Viver que gestiona i comercialitza cultius de secà, com ara l’oliva, el raïm o l’ametla, comptarà amb la tercera Distinció al Mèrit Empresarial i Social lliurada enguany. El Consell ha valorat, sobretot, no sols el treball agrícola d’aquesta cooperativa. La considera “un exemple de gestió contra el despoblament” i el seu esforç per mantindre aquesta població de l’Alt Palància viva. Una altra de les entitats agrícoles distingides pel mèrit empresarial i social és el Fòrum Citrícola. 

Distinció de la Generalitat al Mèrit Científic
Distinció de la Generalitat al Mèrit Científic / À Punt NTC

La catedràtica de Química Orgànica de la Universitat d’Alacant Carmen Nájera, convertida en la primera científica espanyola a rebre el Premi de la Societat Francesa de Química per la seua trajectòria, rebrà als seus 71 anys, la Distinció de la Generalitat al Mèrit Científic. Nájera ha publicat centenars d’articles científics i ha investigat, sobretot, els processos catalítics en síntesi orgànica.

Distincions al Mèrit Esportiu Nou d'Octubre 2022
Distincions al Mèrit Esportiu Nou d'Octubre 2022 / À Punt NTC

En el capítol esportiu, tres esportistes i l’Associació de Gestors Esportius, que aglutina els professionals i els esportistes vinculats amb interessos en aquesta comesa, rebran la Distinció de la Generalitat al Mèrit Esportiu.

L’històric pilotari de raspall Pigat I, nascut al Genovés el 1936, i que porta a l'esquena milers de partides, serà un dels qui rebrà aquest guardó. Ivan Pastor Lafuente, regatista olímpic de Santa Pola, i qui fora capitana del València Basket, la base Anna Gómez, són els altres dos esportistes a qui la Generalitat vol reconéixer les seues trajectòries.

També et pot interessar

stats