Una exposició recorda el centenari de la graduació d'Ascensión Chirivella, la primera advocada d'Espanya

La Facultat de Dret de la Universitat de València recorda la figura de la jurista valenciana

Una exposició recorda el centenari de la graduació d'Ascensión Chirivella, la primera advocada d'Espanya / Europa Press

La Facultat de Dret de la Universitat de València (UV) inaugura aquest dijous, en el vestíbul del centre, una exposició sobre la vida d'Ascensión Chirivella, la primera dona a Espanya a graduar-se en estudis jurídics, vestir la toga i exercir l'advocacia.

Ascensión Chirivella va nàixer a València el 28 de gener de 1893. Va voler seguir els passos del seu pare, procurador dels tribunals de València, i es va matricular en la Facultat de Dret el 1918. Es va llicenciar el novembre del 1921 i el desembre va sol·licitar incorporar-se a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València, al qual va entrar el 12 de gener del 1922.

Va ser la primera dona a Espanya que es va llicenciar en els estudis de Dret i també la primera que va vestir la toga com a advocada. Es va casar amb l'advocat Álvaro Pascual Leone, qui a més era diputat del Partit Radical.

Defensora de la II República, els seus ideals la van obligar a exiliar-se el juliol de 1939 a Mèxic, juntament amb la família, on va residir fins a la seua mort, el 9 d'abril de 1980.

La mostra repassa la trajectòria vital d'aquesta pionera i aprofundeix en les etapes més importants de la seua vida. La Facultat té previst a més que el seu Saló de Graus porte per nom d'Ascensión Xirivella, avancen els responsables de la iniciativa.

També et pot interessar

stats