Espanya es lleva la mascareta 700 dies després

El final de la mascareta obligatòria en interiors entra en vigor aquest dimecres després d'aprovar-se pel Consell de Ministres

Adeu a la mascareta en espais tancats / À Punt NTC / Efe
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'abril 2022 - 23:59 Actualitzat: 20 d'abril 2022 - 10:10

Espanya diu adeu a la mascareta en la majoria d'espais tancats després de 23 mesos d'obligatorietat. Va començar exigint-se només en el transport públic i ara serà un dels pocs llocs on quedarà.

El Consell de ministres va aprovar dimecres anul·lar la imposició de la mascareta en llocs tancats, excepte centres, serveis i establiments sanitaris, incloses farmàcies, i transport públic. En el treball, seran les empreses les que decidiran. Fora d'això, les autoritats sanitàries establiran una sèrie d'usos recomanats que no formaran part del decret.

Quirúrgiques, higièniques, FFP1, FFP2 i FPP3, d'un sol ús o reutilitzables, llises, estampades, brodades i fins i tot compostables. La mascareta està dos anys instal·lada en la vida de la ciutadania i en l'epicentre del debat.

De recomanable a obligatòria en tot l’espai públic

L'escassetat mundial en l’inici de la pandèmia va espentar el Ministeri de Sanitat a descartar l'obligatorietat i només recomanar-la en certs casos per a persones malaltes, amb símptomes o sospitoses d'estar contagiades.

"No és necessari entre població sana", repetia el doctor Fernando Simón al març del 2020 en les aparicions diàries en roda de premsa. Però les veus per fer-la obligatòria en l'espai públic anaven alçant-se cada vegada més, i el 4 de maig, el dia que va començar en tot Espanya la fase 0 de la desescalada, el govern espanyol la va imposar en el transport públic, on feia dies que les repartia de manera gratuïta.

D’"altament recomanables" a la via pública i necessàries quan no es pogueren guardar dos metres de distància, van passar a ser obligatòries el 21 de maig a "la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o obert al públic, sempre que no fora possible mantindre una distància de seguretat interpersonal almenys de dos metres", deia el BOE.

Mentrestant, Espanya continuava avançant cap a la nova normalitat en la carrera per la desescalada; però l'obertura va portar inevitablement els primers brots, i el temor de les comunitats autònomes a una nova onada en plena campanya estival les va portar a anar endurint la normativa, però no totes de la mateixa manera.

La segona onada, que es va estendre fins a la tardor, va acabar homogeneïtzant l'ús de la mascareta en interiors i exteriors, independentment de la distància.

Març del 2021: un nou canvi, però desfasat 

El nou canvi normatiu va arribar al març del 2021, quan la població tornava a agafar aire després de la violenta onada de Nadal. Per això va agafar per sorpresa que, amb els contagis en caiguda lliure, la mascareta es fera obligatòria a l'exterior, fins i tot quan es poguera respectar la distància interpersonal. La nova llei va introduir aquesta imposició pel fet que, durant el tràmit parlamentari al Senat, una esmena del PSOE va fixar l'obligatorietat fins i tot amb la distància de seguretat. 

No va ser fins al 24 de juny quan un Consell de Ministres extraordinari va alçar l'obligació si hi havia distància.

L’explosió dels contagis per òmicron força la tornada en exteriors

Però només va durar sis mesos. La variant òmicron va donar peu al govern central i als autonòmics, amb acord previ de la Conferència de Presidents, a tornar l'obligatorietat de la mascareta a l'aire lliure el 23 de desembre, i això malgrat que la comunitat científica va rebutjar de pla l'eficàcia d'aquesta mesura per a contindre la virulència contagiosa de la nova variant.

El text va quedar convalidat un mes després en el Congrés; però una setmana després, el Consell Interterritorial va aprovar un nou acord pel qual, des del 9 de febrer, ja no calia posar-se més la mascareta en exteriors, excepte en actes multitudinaris on s'estiguera dret o quan no hi haguera distància de seguretat si s'estava assegut.

El penúltim capítol

A partir d’aquest dimecres, tampoc no caldrà dur-la posada en la majoria d'interiors, només caldrà posar-se-la en "aquells espais en què pot haver-hi persones amb vulnerabilitat", tal com ha vingut reiterant Carolina Darias.

És a dir, treballadors i visitants de centres assistencials i sociosanitaris, però no els residents, i en els transports, mentre que en altres llocs serà una "recomanació d'ús responsable, especialment quan hi ha aglomeracions i quan es tracte de persones vulnerables".

L’alumnat ja no haurà d'utilitzar-la en l'àmbit escolar, encara que sí que es recomana que se la posen els professors amb factors de vulnerabilitat, igual com altres persones amb les mateixes condicions en què no puguen mantindre 1,5 metres de distància interpersonal.

Als centres de treball seran els serveis de prevenció de riscos laborals els que ho valoren, si bé la ponència aconsella portar-la quan la distància interpersonal siga inferior a 1,5 metres i no puga garantir-se la ventilació adequada.

Així mateix, en altres espais tancats d'ús públic com comerços, cinemes, teatres, sales de concerts, museus, bars, restaurants i locals d'oci nocturn, entre altres, el que recomanen és un "ús responsable", igual com en l'entorn familiar, les reunions d'amics i celebracions privades.

També et pot interessar

stats