Adeu a la mascareta obligatòria en exteriors i als patis escolars

El nou reial decret publicat en el BOE aquest dijous amplia la relaxació de les mesures a l’aire lliure

Xiquets jugant al pati del col·legi amb mascaretes
Xiquets jugant al pati del col·legi amb mascaretes / Reuters

Des d’aquest dijous la mascareta ja no és obligatòria en espais a l’aire lliure, llevat d'esdeveniments multitudinaris en els quals la gent estiga dreta o en espais on no es pot mantindre una distància de seguretat de metre i mig quan s'estiga assegut.

Tampoc serà obligatòria per a l’alumnat durant el temps d'esplai als patis dels centres educatius, incloent-hi totes les activitats escolars o excursions a l'aire lliure fora del centre i sense distinció per grups bambolla. La ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, ha destacat que és una "gran notícia, que permetrà que els xiquets recuperen el seu desenvolupament emocional, l'empatia, la comunicació i el llenguatge, aspectes que s'han pogut veure afectats" pel seu ús prolongat.

Així ho va decidir dilluns passat el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en una reunió en la qual també es va decidir augmentar l'aforament en les competicions esportives, incloent-hi la Lliga de futbol i l'ACB de bàsquet, que passen del 75 al 85% si se celebren en recintes oberts i del 50 al 75% si són tancats.

La norma, que substitueix l’anterior reial decret vigent des del 23 de desembre de l’any passat, s'ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat d’aquest dijous i se sotmetrà a revisió abans que finalitze el mes de febrer, quan el Ministeri de Sanitat confia que es puga reprendre la totalitat dels aforaments, si ha millorat la situació epidemiològica. 

Fora del text queda la recomanació en aglomeracions, que serà una instrucció que hagen de donar les comunitats. En el cas de la Comunitat Valenciana, l'equip tècnic de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública mantindrà una reunió els pròxims dies amb els ajuntaments per a establir recomanacions generals per a les Falles i la Magdalena, segons ha avançat el president de la Generalitat, Ximo Puig. El cap del Consell ha recordat que "seguim en pandèmia i la baixada de contagis no significa que no hi haja gent entrant en hospitals i que moren".

També et pot interessar

stats