On serà encara obligatori portar mascaretes?

El govern espanyol elimina a partir de dijous l'obligatorietat en exteriors i patis d'escoles, però la manté en esdeveniments de gran afluència o mitjans de transport

Ciutadans per València el 18 de juliol de 2020
Ciutadans per València el 18 de juliol de 2020 / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

L'ús de la mascareta ha sigut una de les mesures clau per a fer front a la pandèmia. A Espanya, el 21 de maig de 2020 va entrar en vigor l'orde que feia obligatori usar-la si no era possible mantindre la distància de dos metres, i el 18 de juliol d'aquell mateix el Consell anunciava que era obligatòria sempre. La mesura es va retirar entre finals de juny de 2021 i finals de desembre, quan el fort repunt de la pandèmia va portar les autoritats a tornar a fer-la obligatòria. Aquest dimecres, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica el reial decret que elimina l'obligatorietat de portar mascaretes a l'exterior i als patis de les escoles. La bona evolució de la pandèmia és l'argument darrere d'aquesta decisió que entrarà demà dijous en vigor. Però, quan serà encara obligatori portar mascareta per als majors de sis anys?

  • En qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobe obert al públic.
  • En els esdeveniments multitudinaris a l'aire lliure, quan els assistents estiguen drets. Si estan asseguts, serà obligatori quan no es puga mantenir una distància d'almenys 1,5 metres entre persones, excepte grups de convivents.
  • En els mitjans de transport aeri, amb autobús, o per ferrocarril, incloent-hi les andanes i estacions de viatgers, o en telefèric, així com en els transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili. En espais tancats de vaixells i embarcacions quan no es puga mantindre la distància de seguretat d'1,5 metres, excepte grups de convivents.

En tot cas, no serà obligatòria en els següents casos:

  • A les persones amb algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que puga veure's agreujada per l'ús de la màscara o que, per la seua situació de discapacitat o dependència, no disposen d'autonomia per a llevar-se la màscara, o bé presenten alteracions de conducta que facen inviable la seua utilització.
  • En el cas que l'ús de la màscara resulte incompatible, segons les indicacions de les autoritats sanitàries.
  • En aquells llocs o espais tancats d'ús públic que formen part del lloc de residència dels col·lectius que allí es reunisquen, com són les institucions per a l'atenció de persones majors o amb discapacitat, les dependències destinades a residència col·lectiva de treballadors essencials o altres col·lectius que reunisquen característiques similars, sempre que aquests col·lectius i els treballadors que allí exercisquen les seues funcions tinguen cobertures de vacunació contra el SARS-CoV-2 superiors al 80% amb pauta completa i de la dosi de record, acreditat per l'autoritat sanitària competent. Aquesta última excepció no serà aplicable als visitants externs, ni als treballadors dels centres residencials de persones majors o amb discapacitat, ja que en aquest cas sí que és obligatori l'ús de màscara.

També et pot interessar

stats