Adeu a la mascareta pel carrer 400 dies després

El 21 de maig de 2020 va entrar en vigor l'orde del Ministeri que feia obligatori usar-la si no era possible mantindre la distància de dos metres, i el 18 de juliol Barceló anunciava que era obligatòria sempre

Ciutadans per València el 18 de juliol de 2020, data en què el Consell va fer obligatori sempre l'ús de la mascareta
Ciutadans per València el 18 de juliol de 2020, data en què el Consell va fer obligatori l'ús de la mascareta en tot moment / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

Després de 400 dies amb la mascareta posada per a eixir al carrer, deixarà de ser obligatòria en espais a l'aire lliure a Espanya a partir del pròxim dissabte 26 de juny. Va ser un 21 de maig de 2020 quan va entrar en vigor l'orde SND/422/2020 del Ministeri de Sanitat, publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que feia obligatori l'ús de mascaretes en la via pública.

L'orde, que s'havia consensuat amb les comunitats autònomes, estenia a la via pública la utilització obligatòria de la mascareta, que fins ara només era necessària en el transport públic. 

Llavors van eixir crítiques sobre per què no havia sigut obligatòria els mesos més durs de la pandèmia. L'explicació del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va ser que "no s'havia aplicat aquesta mesura a l'inici de la pandèmia perquè el mercat estava desabastit".

No obstant això, aquesta orde tenia un matís: les persones majors de sis anys havien de portar mascareta en espais públics tancats i també al carrer, si no era possible mantindre la distància de seguretat interpersonal de dos metres.

El matís de la distància deixava molt obert l'ús de la mascareta al carrer, i encara que molts ciutadans la portaven, uns altres feien cas omís indicant que estaven a més de dos metres d'una altra persona. 

Per això la Generalitat Valenciana va reblar el clau i 18 de juliol 2020 la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, anunciava que l'ús de mascaretes era obligatori en tot moment a la via pública, als espais a l'aire lliure, espais tancats d'ús públic i espais oberts al públic a partir d'eixe moment. "No és que hi haja una alternativa entre distanciament o mascareta, sinó que ha d'haver-hi les dues coses", van ser les paraules de la consellera.

Per tant, des de 21 de maig com a obligatòria sense distància, i des del 18 de juliol obligatòria sempre, els valencians hem hagut d'eixir al carrer amb mascareta. 

Ara, després que diverses comunitats, entre les quals la valenciana, hagen estat pressionant perquè s'adopte la mesura ja, sobretot després de l'augment de les temperatures i tenint en compte la reducció de l'epidèmia de les últimes setmanes i l'augment de la població vacunada, el 26 de juny tornaren a veure'ns les cares i sabrem qui ens saluda des de l'altre costat del carrer.

També et pot interessar

stats