La mascareta, obligatòria en espais tancats i al carrer si no es pot guardar la distància de dos metres

Per a la població infantil de tres a cinc anys no és un accessori obligatori però sí recomanable.

Imatges d'aquest dijous a la ciutat de València, primer dia d'ús obligatori de mascaretes
Imatges d'aquest dijous a la ciutat de València, primer dia d'ús obligatori de mascaretes / À Punt

A partir d’aquest dijous les persones majors de sis anys han de portar mascareta en espais públics tancats i també al carrer si no és possible mantindre la distància de seguretat interpersonal de dos metres. Així consta en l'orde que regula l'ús d'aquest element protector i que es va publicar el dimecres en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

L'orde, que s'ha consensuat amb les comunitats autònomes, aclareix quan s’han d’utilitzar les mascaretes, qui i com. El govern espanyol estén a la via pública la utilització obligatòria de la mascareta, que fins ara només era necessària en el transport públic. El document que en regula l'ús aclareix que per a la població infantil entre tres i cinc anys no és obligatòria, però sí recomanable.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha apuntat que no es va aplicar aquesta mesura a l’inici de la pandèmia perquè el mercat estava desabastit i ha insistit que és important continuar mantenint la distància personal. “Pel fa a la població, la mesura més interessant és la distància interpersonal de dos metres i llavar-se les mans. Si les apliquem, les mascaretes no són el factor clau”.

Excepcions per edat o prescripció mèdica

En aquesta obligatorietat hi ha excepcions per a alguns col·lectius als quals se'ls dona un tracte diferent, per edat o per prescripció mèdica. Tot i que es recomana l’ús de mascareta per als xiquets de tres a cinc anys, no serà necessari que l’utilitzen els menors de sis. Tampoc les persones que presenten algun tipus de dificultat respiratòria que puga veure's agreujada si es cobreix el nas i la boca, també en altres casos de contraindicació per motius de salut o discapacitat.

L’ús tampoc serà exigible en el desenvolupament d'activitats que hi resulten incompatibles, com ara la ingesta d'aliments i begudes, ni en circumstàncies en les quals hi haja una causa de força major o una situació de necessitat.

Ús no obligatori per a practicar esport

Tot i que en la norma destaca l’absència de qualsevol esment a la pràctica esportiva, fonts del Ministeri de Sanitat han assenyalat que les persones que isquen a la via pública a fer exercici en bici o les que córreguen estan exemptes d’usar mascaretes. Aquestes persones poden optar per no portar-ne si no volen. Simón ha reconegut que, si és d’alta intensitat, “és difícil que es puguen aconseguir determinades mascaretes".

Sancions de 601 a 10.400 euros

En els primers dies, les forces de seguretat demanaran a la ciutadania que es pose la mascareta en cas d’estar en una zona on han de portar-la i, en cas contrari, que es retiren del lloc per a garantir la distància de seguretat. Passada aquesta primera fase informativa i en cas que les persones no atenguen el requeriment policial, es procedirà a sancionar-les en aplicació de la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa. Les multes per desobediència poden oscil·lar entre els 601 i els 10.400 euros.

També et pot interessar

stats