La mascareta tornarà a ser obligatòria al carrer

La mesura entrarà en vigor el 24 de desembre després de ser aprovada en un Consell de ministres extraordinari aquest dijous

Ciutadans per València el 18 de juliol de 2020, data en què el Consell va fer obligatori sempre l'ús de la mascareta
Ciutadans per València en una imatge d'arxiu / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres als presidents autonòmics que establirà l'obligatorietat d'ús de les màscares en exteriors i el reforç dels dispositius de vacunació amb personal de les Forces Armades.

Sánchez ha anunciat aquestes mesures en la conferència de presidents que s'ha celebrat aquest dimecres de manera telemàtica, per a tractar la situació de la pandèmia de covid-19 després del sobtat increment de casos en les últimes dates. El president ha convocat una reunió extraordinària del Consell de Ministres per a aquest dijous amb la finalitat d'aprovar les mesures, que entraran en vigor el divendres 24 de desembre amb la seua publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat. Així, serà obligatòria en tot moment a l'exterior, excepte en espais rurals, naturals i durant la pràctica esportiva a l'aire lliure, si es pot mantindre la distància de seguretat d'1,5 metres.

Una imatge de la conferència de presidents d'aquest dijous
Una imatge de la conferència de presidents d'aquest dijous / @desdelamoncloa

L'ús de la mascareta en exteriors és una de les mesures que diversos presidents autonòmics han defensat durant els últims dies, entre ells el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Intensificació de la vacunació: El 80% dels majors de 60 amb tercera dosis abans de final d'any

Així mateix, el president espanyol ha proposat la intensificació i acceleració del procés de vacunació i ha posat damunt de la taula els següents objectius: que el 80% de la població entre 60 i 69 anys estiga vacunada amb la tercera dosi abans que finalitze l'any; que el 80% d'entre 60 i 69 anys ho estiga en la setmana del 24 de gener i que el 80% d'entre 40 i 49 anys tinga la dosi de reforç en la primera setmana de març. A més, que el 70% dels xiquets entre 5 i 11 anys compte amb la primera dosi pediàtrica en la setmana del 7 de febrer i que el 70% tinga la segona dosi pediàtrica en la setmana del 19 d'abril.

Reforçament sanitari

Entre les mesures plantejades per Sánchez també està l'anunci de la contractació de personal sanitari jubilat i prejubilat i habilitació per a la contractació de professionals amb títol d'especialista obtingut en estats no membres de la UE.

Una altra decisió és un pla d'acció en atenció primària i comunitària que inclourà augmentar el nombre de professionals sanitaris disponibles i millorar les seues condicions laborals, reduint la temporalitat per davall del 8%. Els pressupostos de l'Estat destinaran 292 milions d'euros a aquest pla, la major part transferits a les comunitats.

Quant als tests d'antígens, el president ha anunciat que s'emetran autoritzacions temporals de manera immediata per a permetre la venda en farmàcies de determinats d'aquests test d'ús professional perquè estiguen a la disposició de tota la població, tal com ha anunciat aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Segons l'aprovat per la Comissió Europea, a partir de l'1 de febrer de 2022, dins del certificat verd digital covid, el període de validesa de la vacunació serà de nou mesos des de la data de l'administració de l'última dosi.

Pedro Sánchez ha anunciat que se celebrarà una cimera amb els presidents autonòmics cada deu dies per evaluar l'evolució de la pandèmia i "prendre decisions consensuades".

Terceres dosis 

Sánchez ha exposat també els nous terminis de subministrament de terceres dosis de la vacuna contra la covid en persones amb pauta completa. Així, les persones que han rebut una vacuna d’adenovirus, com són Jannsen i AstraZeneca, rebran una nova dosi al cap de tres mesos. Per contra, aquelles persones que han rebut la vacunació amb un fàrmac de tipus ARN missatger, com Pfizer i Moderna, mantenen el termini de la dosi de record al cap de sis mesos de la segona injecció.

Quant a les persones que hagen passat la malaltia després de rebre les dues dosis, rebran la tercera quan estiguen completament recuperades i haja transcorregut el temps recomanat pels sanitaris.

Sánchez ha recordat que el 13% dels menors de dotze ja han rebut la primera dosi de la vacuna pediàtrica de Pfizer i que nou de cada deu adults ja tenen la pauta completa, més de 38 milions de persones. A més, ha defensat la decisió de la comissió de salut pública de no imposar quarantena als vacunats amb pauta completa que siguen contactes estrets d'un positiu si no tenen símptomes. “No estem en la mateixa situació que al març del 2020” ha afirmat. El president ha convidat la ciutadania a gaudir de les festes de Nadal “amb responsabilitat”.

També et pot interessar

stats