Quan podràs llevar-te la mascareta?

La mascareta torna a ser obligatòria des d’aquest divendres en els espais oberts, però el govern espanyol aprova diverses situacions excepcionals on està permés llevar-se-la

Quan s'ha de portar la mascareta a l'exterior?
Tots els ciutadans majors de sis anys hauran de dur la mascareta a l'aire lliure des d'aquest divendres / Miguel Ángel Reino

La mascareta torna a ser obligatòria a l’aire lliure. És la tímida mesura que ha aprovat aquest dijous el Consell de Ministres, en plena sisena onada de la pandèmia i quan ja s’han superat tots els pics de contagis anteriors, a partir de la petició de diversos presidents autonòmics de reforçar les restriccions per a posar fre a l’escalada de positius. La iniciativa, que molts científics han qüestionat quan hi ha prou distància interpersonal, entrarà en vigor aquest divendres, jornada de la nit de Nadal i quan es celebraran milers de reunions familiars en espais tancats.

La mesura afectarà totes les persones majors de sis anys. Ara bé, no sempre que estem al carrer caldrà portar la mascareta. El decret que ho regula contempla dues excepcions, que ha detallat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. En quines situacions podrem estar en un espai públic sense mascareta?

  • Quan fem esport individual en el nucli urbà
  • En espais naturals, com ara la muntanya o la platja, sempre que hi haja una distància interpersonal d’almenys metre i mig. En aquest cas podran llevar-se-la els integrants d’un mateix nucli familiar si guarden la distància interpersonal amb ciutadans aliens al nucli familiar.

Per ara, no hi ha data perquè decaiga aquesta obligació. La ministra de Sanitat tan sols ha dit que serà obligatòria la mascareta en espais oberts “durant el temps imprescindible, fins que millore la situació epidemiològica”.

En aquest sentit ha atribuït a la variant òmicron, per la interacció social més gran d’aquestes dates, el repunt de contagis que registra Espanya en els últims dies i ha defensat la mascareta com una barrera útil per a frenar “la transmissió comunitària del virus”.

En canvi, només ser anunciada pel president del govern espanyol, nombrosos científics han posat en dubte l’efectivitat d’aquesta nova restricció, l'única vigent en tot el territori nacional. L'investigador i professor de la facultat de Farmàcia de la Universitat del País Basc Gorka Orive defenia en les xarxes socials la nova norma és contrària a evidències “contrastades durant la pandèmia”. “La mascareta és útil en interiors, no a l'aire lliure si hi ha distància interpersonal”.

En la mateixa línia es pronunciava el microbiòleg de la Universitat de Navarra Ignacio López-Goñi, que manifestava en Twitter que la mascareta, en exteriors, si hi ha distància “no serveix per a res”. Matisava, amb un dibuix, que en interiors cal usar mascareta i respectar la distància mínima d'1,5 metres, mentre que en exteriors n'hi ha prou amb una cosa o una altra.

També et pot interessar

stats