On continuarà sent obligatòria la mascareta?

El Consell de Ministres ha aprovat la retirada de les mascaretes als interiors, però hi haurà algunes excepcions

Persones treballant amb mascareta
Persones treballant amb mascareta / Arxiu

Les mascaretes s'han convertit en la imatge més representativa de la covid, però des d'aquest dimecres deixarem de veure-les als espais interiors. Tanmateix, hi haurà excepcions.

A l’espera que es publique el nou decret en el Butlletí Oficial de l’Estat de dimecres, de moment s’ha donat a conéixer que continuarà sent necessari dur-les als centres sanitaris i sociosanitaris (per a treballadors i treballadores o visitants), al transport públic i a les farmàcies.

Pel que fa als llocs de treball, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, seran els serveis de prevenció de cada empresa els que determinen l’obligatorietat de portar la mascareta en funció de les circumstàncies de la faena.

Altres casos en els quals s’haurà de continuar portant tapaboques són en els de les persones amb simptomatologia lleu i positius, que hauran de fer-ho durant deu dies des del diagnòstic.

Per contra, a l’interior dels centres educatius no seran obligatòries, ni a les aules ni als corredors, una decisió que pot fer dubtar el personal docent, les famílies i l’alumnat. No obstant això, membres de la comunitat científica, com la viròloga del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), Sonia Zúñiga, consideren que les escoles són llocs segurs perquè “els xiquets i xiquetes tenen menys risc de patir una malaltia greu” arran de la covid.

En tot cas, els llocs tancats, mal ventilats i amb molta gent "continuen suposant un cert risc", segons expliquen les veus expertes, i encara que no hagen de ser obligatòries “no significa que no siguen recomanables”. Per això, en qualsevol cas és aconsellable fer un ús responsable per a la població vulnerable o mestres amb factors de vulnerabilitat a les aules, en espais com centres comercials i a la llar.

Amb tot açò, Darias no descarta que calga tornar arrere amb aquesta relaxació en algun moment i afirma que es treballa amb "la previsió de qualsevol escenari". La mesura, que es farà oficial dimecres, s’avaluarà durant tres setmanes, moment en què el Ministeri de Sanitat durà a terme una nova estratègia de vigilància per a calibrar-ne l’evolució.

També et pot interessar

stats