"No m'imaginava que Mari Carmen tinguera esta careta": estem preparats per a dir adeu a la mascareta?

En tres dies, l'última marca visible de la pandèmia deixarà de ser obligatòria en interiors. Repassem com ha sigut la nostra relació amb la mascareta i ens preguntem si estem preparats per al canvi que suposarà

La mascareta desapareix de manera generalitzada als interiors i als exteriors / À Punt NTC

Convivim amb ella des del 21 de maig de 2020 i s’ha convertit en un complement que tothom porta a les butxaques, al cotxe, a la borsa. Moltes persones la porten penjada al coll i, fins i tot, hi ha qui oblida que la porta posada. La de la mascareta és una relació d’amor-odi que ara, per fi, acaba.

Després de quasi dos anys, a partir del dimecres 20 d'abril podrem llevar-nos-la en interiors. En bars i restaurants deixarà de ser necessària quan estem consumint i a les discoteques podrem ballar a cara descoberta. No caldrà cobrir nas i boca per a fer esport als gimnasos, ni durant els partits als estadis. Fins i tot els xiquets i xiquetes deixaran de portar-la quan tornen de les vacances de Pasqua, encara que probablement els centres eductius tindran marge de decisió. Això, però, encara és una incògnita.

El que sabem és que encara serà obligatòria en alguns espais, com per exemple al transport públic, als centres sanitaris i sociosanitaris, o a les residències. Al treball, l'última paraula la tindran els serveis de prevenció de riscos laborals de cada empresa.

L'anunci de la retirada imminent d'aquest símbol del coronavirus ha dividit l’opinió pública. La Societat Espanyola d'Epidemiologia assegura que no hi ha dades científiques que ho avalen. La Societat de Medicina Preventiva és encara més contundent: “Des de medicina preventiva, salut pública i gestió sanitària pensem que és precipitat”, ha manifestat Rafael Orti, el seu president. “Correm el risc que algunes persones puguen morir per culpa d'una mala decisió sanitària”, ha afegit.

Les crides a la cautela contrasten amb la reacció al carrer: acaba una etapa i la gent es preocupa ara per com es veuran les cares de nous amics i companys de treball als quals només han vist amb la mascareta posada.

“Tal vegada en un moment es lleva la mascareta i dius: no m'imaginava que era així”, bromeja un jove. “Els veuria sense la mascareta i no sabria qui són”, ha reconegut un cambrer jove sobre els seus clients habituals. “No sabia que Mari Carmen tenia eixa careta”, ha confessat altra dona sobre una amiga seua. 

El nostre cervell és responsable d’aquest efecte mascareta: la imaginació treballa completant els rostres i ho fa escollint sempre la millor opció. “Els estudis ens diuen que el 71% de les persones veien les persones atractives només a través dels ulls. Hi ha eixa interpretació de la imatge completa i simètrica”, ha explicat el psicòleg Enric Valls. 

També et pot interessar

stats