Dues viceprèsidencies i sis conselleries: els canvis del Consell en tres anys de legislatura

S'han produït canvis en quatre de les sis carteres que gestiona el PSPV, en tres de les quatre que lidera Compromís i en una de les dues que té UP

El president de la Generalitat i els onze consellers que van conformar el Botànic II a l'inici de la legislatura
El president de la Generalitat i els onze consellers que van conformar el Botànic II a l'inici de la legislatura / Generalitat

Dues vicepresidències i sis de les conselleries del govern valencià, format per dotze, han canviat de titular aquesta legislatura. En concret, en aquesta segona legislatura del Botànic s'han produït canvis al capdavant de quatre de les sis carteres que gestionen els socialistes, en tres de les quatre de Compromís i en una de les dues d'Unides Podem.

De l’eixida de Marzà a la destitució de Mireia Mollà

La dimissió de Mónica Oltra com a vicepresidenta, portaveu del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives el 21 de juny després de la seua imputació pel suposat encobriment dels abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada va portar al canvi de titular en la principal cartera que gestiona Compromís. Amb l'eixida d'Oltra, la portaveu adjunta de la formació a les Corts Aitana Mas va passar a ser la nova "número dos" del govern, al capdavant de totes les responsabilitats que els últims set anys havia exercit Oltra.

L'altra cartera de Compromís que ha canviat aquesta legislatura ha sigut la d'Educació, Cultura i Esport, al capdavant de la qual ha estat des del 2015 Vicent Marzà, que va renunciar al maig per a centrar-se en la faena del partit en aquest any decisiu fins a les eleccions del 2023. El va substituir la fins llavors secretària autonòmica Raquel Tamarit.

Pel que fa a les altres dues conselleries, la d'Economia Sostenible continua en mans de Rafael Climent des de la primera legislatura del govern del Botànic, i la d'Agricultura i Transició Ecològica estava encapçalada des de 2019 per Mireia Mollà, que aquest dimarts ha sigut destituïda per Puig a petició d'Aitana Mas. A Mollà la substituirà Isaura Navarro, fins ara secretària autonòmica de Salut Pública.

Remodelació de Puig en quatre de les sis conselleries socialistes

La renúncia de Marzà, juntament amb la dimissió de Manolo Mata com a síndic socialista a les Corts, va ser aprofitada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per a canviar els rostres de quatre dels sis departaments que gestionen els socialistes. Puig va justificar aquest moviment per la necessitat d'actualitzar el projecte polític iniciat el 2015 i "rellançar" la Comunitat Valenciana.

La Conselleria de Sanitat Univeral va deixar d'estar dirigida per Ana Barceló —que va passar a ser síndica socialista— i la va substituir el doctor Miguel Mínguez. En la Conselleria d'Hisenda Vicent Soler va donar també el relleu al fins llavors conseller d'Obres Públiques, Arcadi España, a qui va substituir en aquesta cartera l'exsecretària autonòmica d'Economia Rebeca Torró.

La quarta conselleria afectada dels socialistes va ser la d'Innovació i Universitats. Carolina Pascual va deixar el Consell i la va substituir la fins aquell moment senadora territorial Josefina Bueno, la vacant del qual a la Cambra Alta s'ha cobert aquesta setmana amb la ja exdelegada del govern espanyol Gloria Calero.

Només dos rostres socialistes es mantenen en el govern valencià des del 2015: el del president de la Generalitat, Ximo Puig, i el de la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo.

Illueca substitueix Martínez Dalmau al capdavant d’Habitatge

Unides Podem, que es va incorporar al Consell a l'inici d'aquesta segona legislatura del Botànic, té dues carteres: la vicepresidència segona, amb la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, gestionada per Podem, i la Conselleria de Transparència, gestionada per Esquerra Unida i que lidera Rosa Pérez Garijo.

Al capdavant de la vicepresidència segona va estar Rubén Martínez Dalmau fins al mes de setembre passat, quan va renunciar al càrrec per a tornar al seu treball a la Universitat i el va substituir Héctor Illueca, en el que va representar el primer canvi d'aquesta legislatura en els membres del Consell.

També et pot interessar

stats