El PP assumeix el poder municipal a les principals ciutats valencianes

El Partit Popular governarà els set municipis més poblats del nostre territori. En tres, Elx, Oriola i Torrent, en coalició amb Vox

La nova alcaldessa de València, Maria José Catalá i el futur president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb l'equip de govern municipal
La nova alcaldessa de València, Maria José Catalá i el futur president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb l'equip de govern municipal / PP
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de juny 2023 - 07:00 Actualitzat: 17 de juny 2023 - 16:40

Vint dies després de la celebració de les eleccions municipals del 28M, tal com marca la llei electoral, aquest dissabte s'han constituït pràcticament la totalitat dels 542 ajuntaments de la Comunitat Valenciana i els més de 8.000 de tot l'Estat.

Així, les corporacions municipals enceten un nou mandat amb els actes de formació dels plens i el nomenament de les alcaldesses i alcaldes que guiaran la política més propera durant els pròxims quatre anys amb socis nous, amb vells coneguts, amb majories absolutes o en minoria. 

El Partit Popular governarà els set municipis més poblats. En tres, Elx, Oriola i Torrent, ho farà en coalició amb Vox. Fem un repàs a les principals corporacions municipals.

Catalá (PP) governarà València en solitari 

María José Català ha sigut nomenada alcaldessa de València en la sessió del ple d’investidura que ha començat a les 10:30 hores en la casa consistorial. Ho farà en solitari, en ser la llista més votada, amb 13 dels 33 regidors que componen l’hemicicle, com ja va anunciar després de conéixer els resultats dels comicis municipals. 

Amb Català, el PP recupera la vara de comandament de la ciutat huit anys després que Joan Ribó desbancara Rita Barberà. Està previst que el pròxim president del Consell, Carlos Mazón, estiga present en l’acte.

Barcala (PP) es reforça a Alacant

El ple de l'Ajuntament d'Alacant ha proclamat Luis Barcala com a primer edil de la ciutat. El popular revalida l'alcaldia, aquesta vegada sense el suport de cap altra formació, ja que la victòria àmplia obtinguda el 28M, amb 14 regidors, a un de la majoria absoluta, li permet governar en solitari amb acords puntuals quan necessite majoria absoluta. 

Aquest dijous, Barcala ja va anunciar el repartiment de regidories entre els catorze edils que integraran l'equip de govern municipal del PP durant el pròxim mandat. 

Begoña Carrasco (PP), segona alcaldessa a Castelló de la Plana

A les 12:00 hores ha sigut el torn del ple de constitució de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, on la popular Begoña Carrasco també governarà en minoria, amb 11 dels 27 regidors, amb acords puntuals amb altres formacions. Els tres regidors de Compromís han acordat votar la seua pròpia llista per a evitar un pacte del PP amb Vox. 

Per la seua banda, la fins ara alcaldessa de la capital de la Plana i primera dona a ocupar el càrrec, Amparo Marco, deixarà l’acta de regidora i no estarà a l’oposició a l’Ajuntament.

Elx, la ciutat més gran governada per PP i Vox

En el cas d'Elx, la ultradreta sí que entra en l'equip de govern i converteix la capital del Baix Vinalopó en la ciutat més gran de la Comunitat Valenciana amb un govern de coalició PP-VOX. Els 11 edils populars i els 3 de Vox sumen per assolir la majoria absoluta situada en 14 regidors.

L’acord, escenificat el passat dimarts en l’anomenat Acord d'Elx, signat entre Pablo Ruz (PP) i Aurora Rodil (Vox), contempla la cessió de tres regidories a la ultradreta: Promoció Econòmica i Formació; Pedanies, Camp d’Elx i Vertebració Territorial; i Família i Majors, que inclou competències relacionades amb infància, promoció de la natalitat i “polítiques en favor de la vida”.

Els principals nuclis de disputa

El segon ajuntament més gran de les comarques del centre, el de Torrent (Horta Sud) canvia de color. Un pacte entre el PP i Vox permet Amparo Folgado arrabassar-li l'alcaldia al socialista Jesús Ros, l'històric alcalde de la ciutat durant 25 anys i cap de la llista més votada el 28M.

Per la seua banda, Alzira (Ribera Alta) s’ha convertit en la ciutat valenciana més gran governada per Compromís, que revalida alcaldia, ara amb Alfons Domínguez. La clau de la governabilitat l'ha tinguda fins a l'últim moment la UCIN, el partit independent liderat per l’exregidor popular i exafiliat de Vox, Enrique Montalvá, que se sumarà a un govern d’esquerres liderat per Compromís i amb PSPV.

A Xàbia (Marina Alta), un acord d’última hora ha donat el govern a PP i Vox amb el suport clau dels dos edils de la formació local Ciutadans per Xàbia, que ha fet inclinar la balança cap a la dreta i investir alcaldessa la popular Rosa Cardona. El PSPV, la llista més votada, que ha governat el municipi durant tres legislatures, va obtenir nou regidors, els mateixos que sumen PP i Vox.

La capital del Baix Segura, Oriola, tornarà a ser governada pels populars gràcies a la majoria dels vots que permetran a José Vegara assumir l'alcaldia amb el suport dels quatre regidors de Vox, que es faran càrrec de set àrees de govern. Les tres forces que protagonitzaren la moció de censura durant la passada legislatura han perdut suport popular i no sumen.

En alguns casos, ha sigut l'atzar que ha decidit qui portarà la vara de comandament durant els pròxims quatre anys. A l'Ajuntament de Xestalgar (Serrans) el llançament de dos daus ha decidit donar el govern al PSPV, després que socialistes i populars tingueren un empat tècnic amb 207 vots cadascun.

Les alcaldies que revaliden

Després d'aconseguir la majoria absoluta més alta entre els municipis valencians de més de 20.000 habitants i una de les deu més rotundes d'Espanya, la popular Carmen Ballester assumirà l'alcaldia d'Onda (Plana Baixa) amb el suport del 65,43% de l’electorat. Revalida així el seu segon mandat amb una majoria absoluta més ampliada, en pujar quasi 22 punts i passar d'11 a 14 edils en un ple conformat per 21 regidors.

A Mislata (Horta Sud), el socialista Carlos Fernández Bielsa revalida per quart mandat i, de nou, amb majoria absoluta la vara de comandament que va obtindre el 2011. Amb un suport del 61,72% dels vots, és l'alcalde socialista més votat d'una gran ciutat.

També revaliden alcaldia els socialistes José Benlloch a Vila-real (Plana Baixa), però en aquesta ocasió en minoria; Fulgencio Cerdán a Villena (Alt Vinalopó), que comptarà de nou amb el suport dels Verds; i Roger Cerdà a Xàtiva (Costera), després de pactar amb la formació local Xàtiva Unida, tot i que els populars han duplicat la representació en el consistori respecte als anteriors comicis.

Jorge Rodríguez d'Ens Uneix seguirà al capdavant de l’alcaldia d’Ontinyent (Vall d’Albaida), ja que manté la majoria absoluta tot i haver perdut cinc regidors. El pes d’aquesta formació local en les eleccions municipals li ha atorgat l’escó clau per a decidir el govern a la Diputació de València que, previsiblement, es mantindrà a l’esquerra.

A Cocentaina (Comtat) el PSPV-PSOE i Compromís han arribat a un acord de govern per a dividir-se l’alcaldia. Així, els dos primers anys el primer edil serà el candidat de Compromís, Jordi Pla, mentre que en els dos últims la vara de comandament l'ostentarà el número u del PSPV, Rubén Muñoz.

Per la seua banda, el popular Eduardo Dolón revalida alcaldia a Torrevella (Baix Segura) amb una majoria absoluta amb 16 regidors, dos més que en els anteriors comicis.

També et pot interessar

stats